Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 iul 2010 - Anul XV, nr. 157 (4448)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Atitudinea creştinului la slujba înmormântării

Moartea unei persoane este un moment greu, în care durerea sufletească provocată de pierderea fiinţei dragi (rudă sau prieten) trebuie "împăcată" cu împlinirea practică a rânduielilor creştineşti tradiţionale. Trebuie să recunoaştem însă că, în multe cazuri, prima se estompează într-atât încât grija (grijile!) pentru organizarea prohodului se inspiră exclusiv din felurite superstiţii şi obiceiuri greşite, uitându-se faptul, primordial din perspectivă creştină, că "singurul lucru cu adevărat folositor" pentru cel răposat este rugăciunea liturgică, împletită cu cea personală a rudelor şi a apropiaţilor, şi cu milostenia evlavioasă întru pomenirea celui trecut la Domnul.

Se ajunge, astfel, ca slujba înmormântării să aibă un caracter "organizatoric" fugitiv şi superficial, lipsit de duhul creştinesc al rugăciunii iubitoare şi al reculegerii întru nădejde. Comuniunii duhovniceşti, prin voia Domnului, cu cel adormit, îi ia locul o agitaţie perpetuă, dar în fapt oarbă, neargumentată şi neluminată creştineşte, după activităţi neesenţiale, cum ar fi: aprinderea unui anumit număr de lumânări şi poziţia acestora pe tot parcursul slujbei, împărţirea "pomenilor" numai la un anumit moment din rânduială, locul sfeşnicelor şi al crucii, locul portretului celui decedat, dezlegarea panglicilor de la picioare şi de la mâini ş.a.m.d., la care se adaugă uneori lipsa de discreţie a convorbirilor faţă către faţă şi total inoportune a celor de la telefonul mobil.

Pentru a îndruma credincioşii noştri la o atitudine cu adevărat adecvată slujbei înmormântării, facem aici câteva scurte sugestii:

Activităţile practice (împărţirea milosteniilor, aşezarea lumânărilor, a crucii şi a celorlalte obiecte) să fie făcute, pe cât este posibil, înainte de începerea slujbei, timp în care, pentru a întreţine atmosfera de rugăciune, se pot citi de către cântăreţ psalmii 90 şi 118, rânduiţi în cărţile de cult la slujba înmormântării.

Cei de faţă să asculte în linişte şi cu luare aminte cântările şi rugăciunile slujbei, căutând să participe sufleteşte la ele şi să-şi însuşească mesajul lor profund creştinesc; chiar dacă înmormântarea este una dintre împrejurările triste ale vieţii, atmosfera de sfinţenie a sfântului lăcaş trebuie respectată şi cultivată prin bună-cuviinţă şi implicare sufletească.

Aceia dintre participanţi care "nu au răbdare pentru toată slujba" şi ies din biserică, e bine să evite unele activităţi nepotrivite (fumatul, convorbirile şi glumele necuviincioase etc.) Recunoştinţa şi dragostea faţă de cel trecut în veşnicie trebuie să anime conduita noastră la slujba înmormântării.

Cuvântul de întărire şi zidire duhovnicească pe care îl rosteşte preotul în cadrul slujbei trebuie ascultat cu toată atenţia întrucât din el aflăm învăţături ce ne pot ajuta la înţelegerea vieţii în raport cu moartea şi cu veşnicia.

După încheierea slujbei din biserică, să-l petrecem pe răposat la groapă în aceeaşi atitudine de cuviinţă creştinească.

Să fim conştienţi că felul în care participăm la slujba prohodului cuiva drag nouă constituie omagiul pios pe care îl aducem valorii unei vieţi omeneşti, cu realizările şi neîmplinirile ei inerente, însă, deopotrivă, reprezintă o scurtă lecţie despre moarte - realitatea cea mai dură a vieţii - cu care ne vom confrunta şi noi, inevitabil, cândva.

(pr. prof. drd. Marius Daniel CIOBOTĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atitudinea creştinului la slujba înmormântării.
 Vizualizări articol: 405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Atitudinea creştinului la slujba înmormântării5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei