Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 iun 2010 - Anul XV, nr. 136 (4427)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Există „deschisul cărţii”?

O rânduială netipiconală, dar răspândită şi practicată în felurite chipuri este "celebra" deschidere a cărţii, săvârşită chiar de către unii preoţi catalogaţi ca având un "har" special în această direcţie.

De la bun început trebuie amintit faptul că tradiţia Bisericii Ortodoxe nu cuprinde nici un astfel de ritual prin care credincioşii îşi pot rezolva necazurile sau problemele mai mult sau mai puţin spirituale, în mod automat, aşa cum pretind cei care practică un astfel de obicei amăgitor.

Este adevărat că slujba Sfântului Maslu cuprinde spre finalul ei un ritual prin care se deschide Sfânta Evanghelie peste capetele credincioşilor, dar acest gest nu trebuie forţat ca înţeles şi ca act.

Sfânta Evanghelie, reprezentându-l şi simbolizându-l pe Însuşi Mântuitorul, nu trebuie să devină un obiect magic. S-a ajuns până acolo încât se interpretează forţat şi extrem de naiv chiar culoarea cu care este redat primul cuvânt al pericopei evanghelice la care din întâmplare se deschide Sfânta Carte. Astfel, dacă primul cuvânt este negru, pe credincios îl va aştepta un sfârşit tragic, în vreme ce dacă culoarea este roşie lucrurile se vor îndrepta.

Exagerându-se acest ritual s-a ajuns până acolo încât există credinţa că numai anumiţi preoţi pot deschide şi interpreta cum se cuvine Sfânta Carte. Uneori cartea deschisă este chiar Molitfelnicul din care se citesc diverse rugăciuni sau molitfe pe baza cărora se speculează şi se denaturează sensul real şi folositor al credinţei. Mântuitorul S-a întrupat pentru a se apropia de oameni, prin Sfintele Taine pe care le-a întemeiat şi prin care lucrează concret în viaţa credincioşilor. Ritualuri de felul acesta nu au nici un fel de suport liturgic sau dogmatic.

Viaţa unui credincios nu se află ghicindu-i trecutul sau viitorul, ci stând de vorbă cu el, stabilind o legătură fermă şi statornică cu acesta, alipindu-l de Trupul Bisericii din care face parte, ca unul ce este botezat în numele Sfintei Treimi. De aceea, se recomandă credincioşilor să nu practice şi să nu încurajeze prin participare astfel de ritualuri ispititoare ce transformă credinţa într-un act magic.

(drd. Grigore MEŞTEROAIE)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Există „deschisul cărţii”?.
 Vizualizări articol: 418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Există „deschisul cărţii”?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei