Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 mar 2010 - Anul XV, nr. 70 (4361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Viaţa şi moartea în Hristos

În continuitatea serilor duhovniceşti, iniţiate de ASCOR filiala Suceava, în această perioadă a Marelui Post, ce precede urcuşul Golgotei, în Sala de conferinţe a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a avut loc, duminică, 21 martie a.c., de la orele 18.00, cu binecuvântarea Î.P.S. Pimen, conferinţa tematică „Viaţa şi moartea în Hristos”, susţinută de maica Siluana Vlad de la Centrul de Formare si Consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Arhiepiscopia Iaşilor.

La întrebarea ce ne frământă pe toţi deopotrivă: Ce este moartea?, maica Siluana Vlad, a dat auditoriului un răspuns pe măsură, în duh ortodox: „...moartea este un eveniment al vieţii, trăit de cel ce moare, de cei ce-l iubesc, de cei ce-l îngrijesc...într-un fel, noi participam la moartea celuilalt, iar dacă n-o trăim devine moartea sufletului nostru care pătrunde în Adânc.” Dacă cineva nu poate merge la moartea cuiva apropiat, va trăi stări confuze, ieşite din comun.

Ce este aşadar viaţa noastră? Monahia Siluana a precizat celor prezenţi că:  „Noi trebuie să-i învăţăm pe oameni cum să murim, căci viaţa noastră este un şirag de morţi. Viaţa trupească, psiho-somatică o primim de la părinţii noştri şi este produsul unui miracol. Ce eveniment uluitor este apariţia noastră în această lume. Viaţa muritoare trece în viaţa cea fără de moarte. Omul rămâne om prin „pecetea” lui însetată de Creaţie. Toţi oamenii tânjesc să fie „Hristoşi”. Celula lor tânjeşte spre Dumnezeu, dar nu poate exista fără unirea cu Hristos. Viaţa omului înseamnă Dumnezeu.” Care este viaţa noastră? „Noi ca bios (viaţă) suntem diferiţi de regnul animal sau cel vegetal. Aici, suntem supuşi legilor care guvernează societatea, iar Dumnezeu, în pronia Lui, ne menţine în existenţă.

Dar, adevărata viaţă este Hristos, Omul îndumnezeit. Prin Sfântul Botez, primim a doua viaţă, altoită prin viaţa lui Hristos. Murim încă din trupul mamei, pentru a învia întru Hristos. Materia, elementele acestea regăsite în Tabelul lui Mendeleev, trece prin noi, deci este moarte. Copiii recunosc vocea părinţilor încă de la concepere. Copilul interior şi mama interioară. Mama se dă pe sine ca Mântuitorul. Mama se dă pe sine de mâncare pruncului”, a subliniat monahia Siluana.

„Noi murim şi înviem în Hristos, acesta este aspectul cel mai important. Pe acelaşi strat, începe viaţa cea nouă în Hristos. Viaţa de la Dumnezeu este o viaţă care curge permanent. Mâncarea este Sfânta Împărtăşanie. Moartea fizică este inevitabilă şi nimeni nu i se poate împotrivi. Biserica se roagă pentru toată lumea, dar nimeni nu se mântuieşte fără Hristos!” a conchis maica Siluana, îndemnând pe cei prezenţi să asculte de duhovnic, căci: „...această ascultare este un gând bun, iar primul cuvânt al duhovnicului trebuie să fie ca un cuvânt al lui Dumnezeu. Dacă avem iubire de vrăjmaşi, pace şi smerenie, acest gând este de la Dumnezeu”.

Conferinţa a fost moderată, din partea ASCOR, filiala locală, de tânărul doctorand ing. Nicolae Sorea de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

(Adrian POPOVICI)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viaţa şi moartea în Hristos.
 Vizualizări articol: 892 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Viaţa şi moartea în Hristos5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei