Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 mar 2010 - Anul XV, nr. 63 (4354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Canonul Mare din săptămâna a cincea a postului (I)

Perioada Postului Mare se deschide astăzi, 17 martie, cu un „maraton” liturgic desfăşurat pe parcursul a patru zile, în care se lecturează cu smerenie şi pocăinţă Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul, episcopul Gortinei. Adeseori în tradiţia bisericească este numit drept Canon de pocăinţă, căci tema pe care o tratează este tocmai pocăinţa şi posibilitatea omului de redobândire a Paradisului pierdut prin pocăinţă. Oferim mai jos cititorului român o traducere despre importanţa şi valoarea Canonului, având ca autor pe renumitul liturgist grec Ioannis Fountoulis. Menţionăm că ideile pasajelor sunt inserate de către noi.

 

Canonul cel Mare

Canonul cel Mare se cântă fragmentar în seara primelor patru zile ale primei săptămâni din Postul cel Mare şi întreaga sa slujbă la Utrenia din Joia săptămânii a cincea. La bisericile parohiale se cântă independent de Utrenie, ca o mică priveghere, miercuri seara împreună cu slujba de seară. Mai mult în acest mod creştinii participă la slujbă. Poate să-l citească cineva atât după cartea liturgică care cuprinde slujbele Marelui Post, în Triod, cât şi în mici broşuri separate. Urmărirea acestui canon la ora când se oficiază este oarecum dificilă, fiindcă înţelesurile sunt dense, iar ritmul cântării lui este rapid. Pentru aceste motive, cărţile de rugăciune cu Marele Canon sunt necesare în mod special pentru toţi cei ce vor să cunoască mai bine acest imn. Să citim mai jos o scurtă introducere şi ajutor pentru înţelegerea lui, [precum] şi un îndemn pentru urmarea cântării acestui text liturgic deosebit.

 

Date despre viaţa autorului

Mai întâi de toate, două cuvinte despre autorul lui. Marele Canon s-a alcătuit de [către] Sfântul Andrei Ierusalimiteanul. Monah la început în mănăstirea Sfântului Sava din Ierusalim, a venit la Constantinopol cu misiune bisericească. Acolo a rămas şi a îndeplinit diferite funcţii bisericeşti, iar la sfârşit a fost rânduit ca arhiepiscop al Cretei. A trecut la Domnul în jurul anului 740 în localitatea Ereso din insula Lesbos, fie întorcându-se în Creta dintr-o călătorie a sa în Constantinopol, fie poate exilat acolo - când a fost susţinător al sfintelor icoane. Pe litoralul localităţii Ereso se cinsteşte până astăzi mormântul său, un mare sarcofag, care se găseşte în spatele sfântului altar al bisericii celei ruinate a Sfintei Anastasia, unde a trecut la Domnul, după spusele biografului său. Sfântul Andrei Criteanul, cu alte cuvinte, a fost cleric şi imnograf. Realizarea sa filologică şi imnografică este importantă. Însă cea mai importantă lucrare imnografică este Canonul cel Mare. L-a redactat, precum se arată în diferite dovezi, pe la sfârşitul vieţii sale, după mărturia unui sinaxar din Eres, cu puţin timp înainte să treacă la Domnul. Dacă această informaţie este adevărată, [atunci] Marele Canon este cântecul de lebădă a imnografiei sale.

 

Canonul şi importanţa sa în biserică

Ca să înţelegem structura sa poetică, trebuie să facem o mică abatere. Lucrarea aceasta aparţine tipului de canon, care în opinia multor cercetători îşi găseşte începutul său în acelaşi Andrei Criteanul. Canoanele sunt un sistem al troparelor care s-au scris pentru un anumit scop liturgic: să împodobească cântarea celor nouă ode ale Psaltirei, care se cânta la utrenie. Cântau nouă ode şi în ultimele stihuri ale fiecărei cântări au introdus tropare, precum sunt astăzi în bisericile noastre [troparele] de după cântarea „Doamne, strigat-am” de la vecernie şi psalmii de laudă de la utrenie. Nouă erau cântările Psaltirei, nouă şi grupul de tropare care formează canonul. Tot canonul se cântă într-un glas. Însă fiecare odă prezintă o mică variaţiune în cântare în aşa fel încât să se păstreze unitatea muzicală în întregul canonul, de vreme ce se cântă pe acelaşi glas, dar şi să sfărâme monotonia cu variaţiunile în cântarea care prezintă fiecare odă. Acestui tip de canon, de compunere a acestei manieri de poezie bisericească îi urmează şi Marele Canon. Are nouă cântări: toate se cântă pe glasul al doilea, însă fiecare cântare are „irmosul” ei, în baza căruia s-au format şi se cântă troparele ei.

 

Canonul cel Mare: date „tehnice”

Însă Canonul cel Mare în forma sa are o caracteristică ciudată. Ciudăţenia sa se arată din faptul că, în comparaţie cu alte asemenea canoane, este „mare”. Mare în înţelesul său absolut.

Cel mai mare nu putea să existe; şi aceasta deoarece poetul a dorit să compună nu trei sau patru tropare pentru fiecare cântare, precum de obicei au celelalte canoane, ci mult mai mult: atât cât sunt şi toate stihurile cântărilor, astfel încât fiecare stih să echivaleze şi să introducă în cântare câte un tropar. 250 sunt stihurile cântărilor, 250 şi troparele Marelui Canon, în timp ce canoanele obişnuite au în jur de 30.

Astăzi troparele Marelui Canon sunt cu aproximativ 30 mai multe decât cele iniţiale. Imnografii ulteriori au introdus troparele pentru Sf. Maria Egipteanca şi pentru însuşi Andrei Criteanul.

[traducere din neo-greacă de Alexandru PRELIPCEAN, după: Ioannis Fountoulis, „Megas Kanon”, în: Logiki Latreia, Patriarhon Idrima Paterikon Meleton, Tesalonic, 1971, pp. 55-62]

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Canonul Mare din săptămâna a cincea a postului (I).
 Vizualizări articol: 1036 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Canonul Mare din săptămâna a cincea a postului (I)5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei