Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 mar 2010 - Anul XV, nr. 60 (4351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Ortodoxia în frumuseţea lăuntrică

În perioada urcuşului duhovnicesc al Marelui Post, joi, 11 martie, în sala de conferinţe a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a avut loc, începând cu orele 18.00, o întâlnire de suflet, susţinută de părintele Hrisostom Rădăşanu, duhovnic îmbunătăţit, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, care a venit în repetate rânduri la Suceava spre a transmite „mesaje duhovniceşti” în cadrul unor conferinţe tematice de profil.

 

17 ani de A.S.C.O.R Suceava

Manifestarea, desfăşurată la iniţiativa Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (A.S.C.O.R.) - filiala Suceava, a fost deschisă de un cuvânt de bun venit al preşedintelui acestei organizaţii studenţeşti, care a reamintit celor prezenţi că, în urmă cu 17 ani, tot pe 11 martie, s-a înfiinţat A.S.C.O.R-ul din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, urându-le un călduros „La mulţi ani” tinerilor studenţi ortodocşi, ca şi celor prezenţi în sală. Întreaga manifestare a fost moderată de studentul sucevean Dinu Doroftei.

De ce această dată a fost aleasă? Răspunsul a venit de la părintele Hrisostom: „...în urmă cu aproape 1200 ani (843, n. red.), împărăteasa de atunci, cu fiul ei şi tot poporul cel drept credincios au revenit la Hristos, la frumuseţea credinţei, căci, a fost o perioadă când icoanele au fost interzise...astfel s-a decretat prima duminică din Marele Post ca Duminica Ortodoxiei. O Duminică în care Creştinătatea s-a întors la frumuseţe.

 

Ortodoxia trebuie să fie ceva mult mai profundă

Ce este Ortodoxia? Ortos, însemna (în greaca veche, n.red.) nu neapărat drept, ci în conformitate cu credinţa sau, altfel spus, în conformitate cu Dumnezeu...opusul dreptului este stângul. Dumnezeu a fost primul ortodox, iubitor de frumos şi creaţia a fost frumoasă; Omul a fost pus rege al creaţiei, dar această Ortodoxie a fost călcată prin căderea lui Adam. Adam a murit faţă de drept, faţă de Ortodoxie.” Încercând să răspundă la întrebarea centrată a conferinţei, „Cine sunt eu?”, părintele duhovnic a ţinut să sublinieze în primul rând frumuseţea din interiorul Bisericii noastre, exprimată în Sfânta Liturghie şi cum să-ţi păstrezi această frumuseţe lăuntrică dăruită de Dumnezeu, printr-o conduită care conduce la o întâlnire cu Cineva care a făcut aceste lucruri frumoase. Din păcate, astăzi, cramponaţi în „lumea virtuală” oamenii riscă să-şi piardă minţile, ori, Ortodoxia trebuie să fie ceva mult mai profundă, nu ideologizată, a conchis părintele, exemplificând auditoriului prezent, prin pilde din vieţile sfinţilor ori din realitatea cotidiană, aceste adevăruri de credinţă, răspunzând şi câtorva întrebări „provocatoare” adresate de public.

 

Ce urmează?

În continuitatea „Serilor duhovniceşti” din perioada Marelui Post, A.S.C.O.R filiala Suceava, vă propune următoarele conferinţe tematice: 18 martie - „Ortodoxia în faţa provocărilor” (Pr. dr. Mihai Valică), 21 martie - „Viaţă şi moartea noastră în Hristos” (Maica Siluana Vlad) şi 25 martie - „Cunoaşteţi  Basarabia” (Arhim. Melchisedec Velnic). Aceste manifestări vor avea loc în zilele stabilite de la orele 18.00, în Sala de conferinţe a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Intrarea este liberă.

(Adrian POPOVICI)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ortodoxia în frumuseţea lăuntrică.
 Vizualizări articol: 649 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ortodoxia în frumuseţea lăuntrică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei