Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 mar 2010 - Anul XV, nr. 59 (4350)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Remember

Părintele Dumitru Popescu a trecut la Domnul

Părintele academician Dumitru Popescu, în vârstă de 81 de ani, a trecut la Domnul în dimineaţa zilei de 10 martie, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Trupul neînsufleţit al părintelui va fi depus la paraclisul „Sfânta Ecaterina” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.
Decesul părintelui profesor Dumitru Popescu a survenit la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală. Părintele profesor Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, ne-a spus câteva lucruri despre personalitatea marelui teolog:
 

 

Personalitate a teologiei româneşti

„Părintele academician Dumitru Popescu a fost timp de mai multe decenii profesor şi decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» din Bucureşti. A fost o mare personalitate a teologiei româneşti şi a reprezentat Biserica şi teologia românească în dialogul cu celelalte Biserici şi confesiuni creştine. În facultatea noastră a pregătit numeroase generaţii, a coordonat întocmirea multor lucrări de doctorat şi ne-a lăsat opere teologice de mare importanţă, atât în teologia dogmatică, dar şi în cea apologetică. De asemenea, a fost un bun interpret şi comentator al operei Părintelui Dumitru Stăniloae şi i-a continuat demersurile de aprofundare a teologiei dogmatice, comentând-o şi prezentând-o atât în ţară, cât şi în străinătate. A fost un deschizător de drumuri în ceea ce priveşte dialogul dintre teologie şi cultură, fapt foarte apreciat şi de Academia Română, care l-a numit membru corespondent. Prin opera pe care a edificat-o a conferit mai multă bogăţie şi deschidere teologiei dogmatice româneşti, fapt recunoscut şi în celelalte Biserici Ortodoxe. Moştenirea pe care ne-a lăsat-o va fi dusă mai departe de ucenicii săi, actuali profesori de teologie dogmatică în facultăţile şi seminariile din ţara noastră. Este o mare pierdere pentru facultatea noastră şi pentru învăţământul teologic universitar din România. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

 

Viaţa părintelui

Părintele profesor Dumitru Popescu s-a născut la 29 iunie 1929 la Călugăreni, aproape de oraşul Giurgiu. Fiul preotului Gheorghe şi al prezbiterei Maria s-a apropiat de mic de altar, iar puţin mai târziu i-a urmat tatălui său, înscriindu-se la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti. După absolvirea seminarului, între 1940 şi 1948, şi a cursurilor Institutului Teologic Universitar din Bucureşti (1959-1962), părintele Dumitru Popescu şi-a început drumul său de specialist în teologie dogmatică prin susţinerea, în 1972, a tezei de doctorat cu titlul „Eclesiologia romano-catolică după cel de-al doilea Conciliu de la Vatican şi ecourile ei în teologia contemporană”.
A urmat o perioadă rodnică pe plan administrativ, ca rector al Institutului Teologic din Bucureşti (1972-1980; 1988-1992) şi decan (1992-1996), dar mai ales pe plan teologic, prin aprofundarea comparativă a celor două teologii - ortodoxă şi catolică. Anul 1980 înseamnă pentru viitorul academician începutul activităţii de director de studii în cadrul Conferinţei Bisericilor Europene (KEK), cu sediul la Geneva. În toate aceste momente, părintele Dumitru Popescu a scris foarte mult. Pe lângă activitatea didactică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti a ţinut cursuri de Dogmatică ortodoxă la Institutul Ecumenic şi Patristic din Bari, de pe lângă Universitatea San Tomaso din Roma, începând cu anul 1998.

 

Cărţi publicate

A scris foarte multe lucrări şi studii în Teologia Dogmatică, din care amintim: „Teologie şi cultură”, „Ortodoxie şi contemporaneitate”, „Hristos, Biserică, societate”, „Misiunea Bisericii într-o lume secularizată”, „Iisus Hristos Pantocrator”. Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a subliniat că acest eminent dascăl de teologie a ilustrat timp de patru decenii învăţământul teologic universitar românesc. Membru de onoare al Academiei Române şi doctor honoris causa al mai multor universităţi, părintele Dumitru Popescu a modelat sufletele a zeci de generaţii de slujitori ai sfintelor altare şi ai învăţământului teologic din ţara noastră.
Toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat îi vor putea aduce un ultim omagiu în paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, începând de joi, 11 martie, ora 12.00 şi până sâmbătă, 13 martie, ora 12.00. Dumnezeu să-L odihnească cu sfinţii Săi în Împărăţia cerurilor!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părintele Dumitru Popescu a trecut la Domnul.
 Vizualizări articol: 896 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Părintele Dumitru Popescu a trecut la Domnul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei