Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 mar 2010 - Anul XV, nr. 50 (4341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Experienţa Ortodoxiei

Rânduiala duminicilor din Postul Mare ne pune în situaţia de a experimenta Ortodoxia, după ce, cu o săptămână înainte, am mărturisit-o. Este ziua în care avem posibilitatea să aflăm care este culmea spre care trebuie să tindem, conştientizăm puterea rugăciunii pentru semeni şi, mai ales, experimentăm puterea lui Dumnezeu, Cel ce iartă păcatele noastre şi ne poate dărui lumina slavei Lui.

Sunt două pericope ce se citesc în această duminică, una ce relatează cunoscuta vindecare a slăbănogului din Capernaum (Marcu II, 1-12) şi, cea de-a doua, închinată Sfântului Grigorie Palama (Ioan X, 9-16), cel ce a teoretizat posibilitatea omului de a vedea lumina taborică, de a-L cunoaşte pe Dumnezeu prin energiile Sale necreate, prin harul Său. Pentru noi, creştinii secolului al XXI-lea, ambele evenimente par îndepărtate, temporal şi perceptiv. Nu am văzut Capernaumul, nici nu înţelegem cum se poate sparge acoperişul cuiva şi nu ne putem imagina cum un paralizat ar putea merge din nou pe picioarele sale. Iarăşi, în puţinătatea credinţei noastre, încercăm să ni-L imaginăm pe Dumnezeu, să ilustrăm cumva slava Sa, înainte de a practica rugăciunea şi a lăsa deoparte greşelile noastre.

 

Chestiunea rugăciunii

Totuşi, chiar nu putem înţelege nimic din cele două texte, pilde de viaţă? Credem că da, iar pentru aceasta vom încerca să ridicăm chestiunea rugăciunii. Iată, cu toţi trăim în lume sau avem contacte frecvente cu lumea. Şi nu ne referim aici la nenumăratele ipostaze în care interacţionăm cu cei din jur, ci, mai degrabă, la felul în care duhul lumii ne acoperă, în chipul unei pături... ca de gheaţă. Vrem să credem că suntem acoperiţi în nevoile noastre şi, în acelaşi timp, ne simţim reci în relaţiile cu ceilalţi, deşi, paradoxal, aceeaşi pătură ne acoperă pe toţi. Pentru că duhul lumii este tendinţa noastră egoistă de a ne preocupa de ale noastre, de a ne acoperi pe noi înşine, fără să ne gândim la ceilalţi. Imaginaţi-vă că aceeaşi pătură ar fi secţionată de fiecare în dreptul său, pentru a se asigura că nimeni nu-i va periclita peticul de căldurică. Vom avea o mulţime de peticele dintr-o pătură imensă, rupturi ce, unite, ar fi asigurat o căldură constantă, suficientă. Împărţite, însă, ele nu ne aduc nimic. Vântul bate din toate părţile şi ne mirăm de ce, intact fiind, peticul nostru nu ne ajută. Ei bine, această alegorie, metaforă prelungită, este menită să releve faptul că doar comuniunea ne poate aduce linişte şi împliniri.

 

Greşeala răpirii concentrării de la rugăciune

Paraliticul a fost salvat de unirea eforturilor celor patru, iar slava lui Dumnezeu cum o putem vedea, dacă nu ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Domnului în Sfânta Liturghie din Biserică, comunitatea celor uniţi în credinţă?

Şi cum ne putem ruga? Suntem ocupaţi cu foarte multe lucruri, implicaţi în diverse activităţi, toate obligatorii, toate limitându-ne timpul rugăciunii. Iar atunci când găsim o fereastră în agenda noastră, ne chinuie puzderia intereselor lumeşti: problemele de serviciu, rata înrobitoare, notele slabe ale copilului, cearta cu cei din jur, repararea maşinii. Le recunoaştem ca fiind ale noastre şi credem că cei mai mulţi dintre noi am căzut în greşeala răpirii concentrării de la rugăciune spre un ungher întunecat al vieţuirii noastre.

Ce e de făcut? Am putea începe prin permanentizarea prezenţei în biserică. Nu ne putem aştepta ca aceste gânduri să dispară instantaneu printr-un efort individual. Este vorba de o luptă cu noi, cu aplecarea noastră furibundă spre împlinirea unor necesităţi, în primă fază, plăcute. În biserică, la Sfânta Liturghie. În biserică, sub epitrahil, la Sfânta Taină a Spovedaniei. În biserică, la Sfântul Maslu. Dar, în mod cert, în Biserică.

(pr. Mihai GOJGAR, www.ziarulumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Experienţa Ortodoxiei.
 Vizualizări articol: 459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Experienţa Ortodoxiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "Randuiala duminicilor din Postul Mare"... trimis de
( 2 mar 2010, 11:57:19
Aceasta "randuiala"a duminicilor este o gaselnita nebiblica a bisericii din simplul fapt ca ziua a saptea pe care a lasat-o Dumnezeu nu-i duminica(prima zi a saptamanii dupa Sfanta Scriptura,si deci,dupa voia lui Dumnezeu!)ci SAMBATA sau ziua de SABAT!Atat Mantuitorul Iisus Hristos,Maica Domnului cat si sfintii apostoli si ucenici ai primelor doua secole ale crestinismului S-AU INCHINAT SI AU SFINTIT ZIUA DE SABAT(SAMBATA)nicidecum ziua duminicii(prima zi a saptamanii!)zi schimbata de Constantin cel Mare prin decretul de la 7 mai in anul 321 d. H.!!! Insusi IIsus spune despre ziua a saptea(SAMBATA-SABAT) ca este..."ZIUA MEA CEA SFANTA"...(Isaia,c.58,v.13!)ia in Evanghelia dupa Marcu ne spune ca: " SABATUL A FOST FACUT PENTRU OM"..."ASA CA FIUL OMULUI (IISUS HRISTOS) ESTE DOMN CHIAR SI AL SABATULUI"!(in trad. originala fara "CHIAR", ci "DOMN AL SABATULUI !Sinodul de la Aquilea(386 d.H.!) "A HOTARAT" SCHIMBAREA OFICIALA A "DIES SOLIS" IN "DIES DOMENICA"(ZIUA DOMNULUI)...
2.   BISERICA CATOLICA A SCHIMBAT ADEVARATA ZI A DOMNU trimis de
( 2 mar 2010, 12:22:12
Sinodul de la Trente(1562)convocat de Papa RECUNOASTE IN MOD OFICIAL CA SCHIMBAREA ZILEI DE ODIHNA A SAPTAMANII NU A AVUT LOC LA PORUNCA LUI HRISTOS, CI/// "PRIN PUTEREA BISERICII DE A SCIMBA PORUNCELE LUI DUMNEZEU" !Astfel.la acel Conciliu, Mgr.Gaspar del Fosso,arhiepiscop de Reggio referitor la "autoritatea bisericii" face urmatoarea declaratie : " OARE NU BISERICA A SUBSTITUIT DUMINICA IN LOCUL SABATULUI INSTITUIT DE DUMNEZEU"...De altfel, in toate traducerile bibliilor sinodale("ortodoxe")de pana la razboiul al doilea mondial la porunca a 4 a e trecut :"ZIUA A SAPTEA ESTE ZIUA SAMBETEI,SA NU FACETI NIMIC INB EA"(Ex. Biblia tradusa de preotii ortodocsi Vasile Radu si Gala Galaction,1939 !) Se tot vehiculeaza ideea ca daca Domnul Iisus a inviat duminica trebuie sa se tina duminica ! Fals!DESI DUPA INVIERE A MAI STAT PE PAMANT CU UCENICII INCA 40 DE ZILE , NIMANUI,REPET NIMANUI N-A SPUS CA DE ACUM INAINTE SA TINETI DUMINICA IN LOCUL SAMBETEI,LUCRU ADEVERIT SI DE BISERICA CATOLICA !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei