Prăjitură cu halva şi miere
Pentru foi îţi trebuie:
16 linguri apă în care ai dizolvat o lingură bulion
16 linguri ulei
1 praf de copt
6 linguri zahăr
făină cât cuprinde
Pentru umplutură îţi trebuie:
1 pachet mic (250 g) de halva de cacao
1,72 kg mere
100 g zahăr
puţin ulei
Foile se pregătesc:
Amesteci toate ingredientele şi adaugi făina cât să iasă un aluat potrivit de tare, din care coci 4 foi pe fundul tăvii.
Pentru umplutură:
Razi merele, apoi le căleşti foarte bine cu puţin ulei şi zahăr.
Atenţie! Merele le scurgi bine după ce le razi şi poţi folosi sucul rezultat în loc de apă cu bulion pentru foi.
După aceea, razi halvaua peste merele rase şi amesteci bine.
Umpli foile cu această compoziţie.
Dacă vrei să iasă mai moale, poţi însiropa foile cu apă şi zahăr.
Gogoşi de post aromate
Îţi trebuie:
3 ceşti de apă
1 ceaşcă de ulei
1 ceaşcă de zahăr
drojdie proaspătă cât o nucă mare
1 linguriţă scorţişoară
1 linguriţă coajă rasă de lămâie
1 linguriţă sare
1 plic de zahăr vanilat
500-600 g făină.
Pregăteşti aşa:
Dizolvi drojdia în puţină apă caldă cu o linguriţă zahăr.
Amesteci într-un vas apa caldă cu uleiul, zahărul, sarea şi mirodeniile.
Frămânţi bine, având grijă ca aluatul obţinut să fie moale.
Laşi aluatul la căldură.
Întinzi o foaie de un centimetru grosime şi tai gogoşile cu un pahar trecut mereu prin făină.
Laşi gogoşile pe masă timp de 15 minute să mai crească.
Le prăjeşti în ulei încins, apoi le presari cu zahăr pudră sau le serveşti cu dulceaţă. Pregătire: 90 minute (sursa: www.bucatarul.ro)