Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 ian 2010 - Anul XV, nr. 1 (4292)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Urătură la Moldoviţa

La „răstâmp” de vreme, în ceas de poveste

Într-un loc binecuvântat cu frumuseţi de legendă, se nasc oameni care învaţă istorie de la clopotele Mănăstirii Moldoviţa, care, prin dangătul lor obosit de vreme, povestesc molcom despre măreţia timpurilor de altădată.
De asemenea, în „răstâmpul” când cerul se uneşte cu pământul şi când vremea vremuieşte, fără a mai avea răbdare, pe 31 decembrie, înainte de bătaia de toacă, s-a pornit plugul, cu brad frumos înstruţat, la care, boii arvuniţi cu un an înainte, tocmai din Fundu Demăcuşii, au avut de tras brazdă menită spre bunăstare şi belşug.
Primarul comunei Vatra Moldoviţei, ing. Virgil Saghin, păstrător de tradiţii şi obiceiuri, a umplut desaga plugarilor cu colaci şi vin după obicei, veselindu-se alături de lumea adunată, pentru ca noul an să aducă belşug şi voie bună în comunitate, dar şi pentru că urătura i-a fost „straşnic” pe plac.
Iar pentru că aratul presupune multă trudă şi timp, a doua zi, în dimineaţa Sf. Vasile, întreaga ceată de urători, frumos îmbrăcaţi în sumane, în frunte cu directorul şcolii, instit. Ilie Sauciuc, s-a îndreptat spre locurile unde altădată, Măria Sa, Petru Rareş Voievod, ctitorea de vrednică şi veşnică mândrie şi credinţă pentru Bucovina: Mănăstirea Moldoviţa.
Cuvioasele maici, alături de binecredincioşii creştini adunaţi la Sf. Liturghie, au primit urări de bine prin cuvinte meşteşugite din vreme: „Buna zâua maicililor/ În Hristos surorilor/ Dischideţ porţâlii mari/ Cî va vin din sat plugari./....Dă din clopât, nu mai sta,/ Sî ne-audî stareţa!/ Petru Rareş sî ne-audî/ Şî de-acol” di sus, sî râdî!”
Ca de fiecare dată, maica stareţă, Stavrofora Benedicta Tatulici, a dat plată plugarilor cu vîrf şi îndesat, ca să vină şi la anul şi ca belşugul să nu ocolească sfântul lăcaş de închinăciune.
Veselia, voia bună şi urările rostite de adevăraţii actori populari, au continuat la biserica din sat, „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”, unde familia Pr. Paroh Dan şi Loredana Negură s-au pregătit din vreme cu „pampuştii împlutii”, ţuică şi vin, colaci pentru urători dar şi pentru boi, pentru că „ei sî ostenesc în brazdî / Sî-i facî pi plac la gazdî./ Ei sî ostenesc în giug,/ s-avem în varî belşug!”
Caprele şi ursul, muzica lăutarilor, veselia tuturor urătorilor şi a gazdelor, încununate într-o atmosferă specială, pe care numai bucovinenii o trăiesc în ceas de sărbătoare, au adus în comuna Vatra Moldoviţei imaginea unor vremuri de poveste. Printre rostiri spuse cu nădejde de puiii plugarilor „sî ningî, sî ploauî/ Sî chicurii roauî!/ Frumos sî-ncolţascî/ Bogat sî rodeascî!...”, Bunul Dumnezeu cred c-a râs cu lacrimi, acolo sus, pentru că, oamenii din aceste locuri se veselesc frumos şi...a plouat în semn de rodnicie.
Când Sf. Vasile se pregătea de culcare, plugul a fost urcat în căruţă, cu tot cu bradul lui frumos, a mai poposit vreme de un ulcior de vin la pensiunile Valcan şi Lulu, şi, asemeni unui erou misterios de legendă, s-a pierdut printre „pâclele” munţilor suri, cu boi cu tot, în fundul Demăcuşii.
Plugarii, membrii formaţiei „Gura Izvorului”, şi-au dat noroc bărbăteşte, şi, obosiţi de atâta frumoasă trudă, s-au îndreptat mulţumiţi spre casele lor, fericiţi că rădăcinile strămoşilor încep să odrăslescă în ogorul proaspăt arat.

Instit. Ilaria Puşcă
Şcoala cu clasele I-VIII Vatra Moldoviţei

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La „răstâmp” de vreme, în ceas de poveste.
 Vizualizări articol: 848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
La „răstâmp” de vreme, în ceas de poveste3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La rastimpuri ...cu plugusorul mortii! trimis de
( 4 ian 2010, 11:55:22
Tot cu aceasta datina din batrani, cuplata cu una la fel de veche si-a dat obstescul sfarsit si un urator din Neamt, care,impreuna cu inca trei tovarasi de plugarit,in noaptea de An Nou, au pus-o de un concurs mai "barbatesc",si-anume,... cine poate sa bea mai mult!Desi respectivul nefericit"campion" i-a pus pe ceilalti trei tovarasi de plugarit in cap, aceast lucru nu i-a adus si" laurii" si bucuria unei mari vedete ci , lacrimi si durere unei familii care l-au pierdut,probabil,pentru vesnicie!Si Bunul Dumnezeu se intristeaza foarte tare de oricare suflet pierdut!De oricine cade in neascultare...
2.   ...SI TOT DESPRE NOAPNEA REVELIONULUI ! trimis de
( 4 ian 2010, 12:21:10
Un lucru care mi-a comfirmat inca o data ca televizorul este una dintre teribilele "icoane a lui Satana"...Am trecut intr-un timp de cateva minute pe posturile de tv. private cele mai importamte din Romania si,drept sa va spun, mi-a lasat un gust foarte amar! Aceste trei posturi tv.prezentau pur si simplu o pornografie verbala de neimaginat! Cata mizerie , cata decadenta!Oare, chiar nu se mai gandesc acesti realizatori de doi lei ca in noaptea dintre ani oamenii ar dori sa vada ceva decent,ceva frumos in adevaratul sens al cuvantului,ceva inaltator? In goana lor nebuna dupa un "reting" nenorocit,sa nu mai realizeze ca acel post tv este urmarit de oameni seriosi,de oameni in varsta , de copii si adolesceniti? Nu stiu,dar parca lumea aceasta a inebunit cu totul! Pentru niste bani ordinari si mizerabili calca totul in picioare! Nu mai este decenta, nu mai este bun simt,NU MAI ESTE TEAMA DE DUMNEZEU! S-ATUNCI,LA CE BINE NE MAI PUTEM ASTEPTA ?!!! Mare durere ! Mare !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei