Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 dec 2009 - Anul XIV, nr. 289 (4275)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Istoric

Biserica Sf. Spiridon din Iaşi

Biserica Sf. Spiridon din Iaşi a fost construită în 1747 - 1752 şi prezintă o compoziţie asemănătoare bisericii de la Mănăstirea Frumoasa; se resimt aici influenţe din stilul neogotic, dar şi influenţe ruseşti.
Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul Sf. Spiridon, primul spital din Moldova, ridicat la jumătatea sec. XVIII. A fost construită cu sprijinul boierului cărturar Ştefan Bosie, căruia i s-au alăturat apoi hatmanul Vasile Ruset şi negustorul Anastasie Lipscanul din Corfu.
A fost reparată de mai multe ori; în 1804 a fost reconstruită din temelii, apoi au urmat reparaţiile din 1862, 1938, 1976, continuate cu cele din 1990, prin strădania preotului paroh Neculai Stoian.
Turnul clopotniţei a fost construit în anul 1786, in forma culionului de papură pe care-l purta Sfântul Spiridon. Ctitorii au înfiinţat şi spitalul de pe lângă biserică, primul din Iaşi, în anul 1757, sub domnia lui Constantin Racoviţă Voievod, cel care a emis hrisovul în acest scop. Lângă turnul clopotniţei se află cele doua cişmele cu inscripţii în limbile turcă, greacă şi română, care atestă faptul că în anul 1765, în timpul domniei lui Grigore Alexandru Ghica al III-lea ( ucis de turci în anul 1777), a fost adusă apa în oraş prin olane de lut ars. În arhitectura bisericii predomină dreptunghiul în toate compartimentele. Interiorul are o navă centrală încadrată de nouă nave laterale de dimensiuni reduse. Pictura murală de pe pandantivele cupolei îi reprezintă pe cei patru evanghelişti. Cupola naosului este zugrăvită cu chipul Domnului Iisus Pantocrator şi altarul cu imaginea Sfintei Treimi.
Imitaţia de marmură cu ornamentaţii din interior datează din anul 1863. Pictura catapetesmei a fost realizată, în aceeaşi perioadă cu biserica, de artistul Eustatie Altini. În 1863 catapeteasma a fost reparată şi poleită cu aur prin grija logofătului Dimitrie Ghica. Biserica posedă numeroase valori inestimabile: obiecte de cult din metale preţioase, veşminte arhiereşti, cărţi de cult ferecate în argint aurit şi cu reprezentative scene biblice executate în email, donate bisericii de către personalităţi care au trecut pragul acestui sfânt lăcaş.
Inscripţia aflată pe cele două laturi ale turnului scrisă în limbile slavonă, greacă şi arabă.
 

(sursa: www.ro.wikipedia.org)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica Sf. Spiridon din Iaşi.
 Vizualizări articol: 1144 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biserica Sf. Spiridon din Iaşi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei