Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 dec 2009 - Anul XIV, nr. 287 (4273)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Tămăduirea femeii gârbove

„Şi iată, o femeie care de optsprezece ani avea un duh de neputinţă şi era gârbovă şi nu putea nicidecum să se ridice. Iar Iisus, văzând-o, a chemat-o şi i-a zis: Femeie, dezlegată eşti de neputinţa ta! Şi Şi-a pus mâinile pe ea şi ea îndată s-a îndreptat şi-L slăvea pe Dumnezeu”.
(Luca 13, 11-13)
„Şi învăţa Iisus într-una din sinagogi sâmbăta. Şi iată o femeie care avea de optsprezece ani un duh de neputinţă şi care era gârbovă, de nu putea să se ridice în sus nicidecum. Iar Iisus, văzând-o, a chemat-o şi i-a zis: Femeie, eşti dezlegată de neputinţa ta. Şi Şi-a pus mâinile asupra ei şi ea îndată s-a îndreptat şi slăvea pe Dumnezeu. Iar mai-marele sinagogii, mâniindu-se că Iisus a vindecat-o sâmbăta, răspunzând, zicea mulţimii: Şase zile sunt în care trebuie să se lucreze; venind deci într-acestea, vindecaţi-vă, dar nu în ziua sâmbetei! Iar Domnul i-a răspuns şi a zis: Făţarnicilor! Fiecare dintre voi nu dezleagă, oare, sâmbăta boul său ori asinul de la iesle şi nu-l duce să-l adape? Dar aceasta, fiică a lui Avraam fiind, pe care a legat-o satana, iată de optsprezece ani, nu se cuvenea, oare, să fie dezlegată de legătura aceasta, în ziua sâmbetei? Şi zicând El acestea, s-au ruşinat toţi cei ce erau împotriva Lui, şi toată mulţimea se bucura de toate slăvitele fapte săvârşite de El.”

 

„Doctorul sufletelor şi al trupurilor”

Sfânta Evanghelie a Duminicii a XXVII-a după Rusalii (Luca 13, 10-17) îndreaptă atenţia spre încă o vindecare minunată săvârşită de Mântuitorul.
Dacă în alte cazuri cel care vine la „Doctorul sufletelor şi al trupurilor” este supus unui „examen” al credinţei, în cazul femeii gârbove vindecarea se face imediat, fiindcă Iisus cunoaşte adâncurile sufleteşti ale oamenilor, dorind, de fapt, să-i vindece sufleteşte pe aceia care, însoţind mulţimile, o făceau numai ca să adune probe împotriva Lui. Lucrarea malefică a „duhului de neputinţă” a ţinut-o optsprezece ani gârbovă, ea neputând „nicidecum să se ridice”. A fost legată, aşadar, din pricini pe care nu le cunoaştem, de aceea Iisus îi spune de îndată ce o vede: „Femeie, dezlegată eşti de neputinţa ta!” (Luca 13, 12). Nici o vindecare minunată nu înseamnă doar înlăturarea suferinţelor trupeşti. Despovărată, după ce Mântuitorul „Şi-a pus mâinile pe ea” (Luca 13, 13), sufletul ei dă slavă lui Dumnezeu, dovadă a credinţei sale profunde. Tocmai fierbintea mulţumire pentru binele care i s-a făcut stârneşte dojana mai-marelui sinagogii, care nu i se adresează Mântuitorului, ci mulţimii: „Şase zile sunt în care trebuie să se lucreze; aşadar, în ele veniţi şi vă vindecaţi, dar nu în ziua sâmbetei!...” (Luca 13, 14).
Semnul puterii lui Dumnezeu se afla chiar acolo, dar viclenia, zavistia, încăpăţânarea fac să se mute atenţia în sterila referinţă la prescripţiile Legii. După ce Mântuitorul îl vindecă pe omul cu mâna uscată, tot într-o zi de sâmbătă şi tot într-o sinagogă (Matei 12, 9-13; Marcu 3, 1-5; Luca 6, 6-10), „fariseii au făcut sfat cu irodianii împotriva Lui, ca să-L piardă” (Marcu 3, 6), urmărind nu numai suprimarea, ci şi compromiterea în ochii mulţimii. În Evanghelia după Ioan, după vindecarea slăbănogului se precizează chiar: „Pentru aceasta iudeii prigoneau pe Iisus şi căutau să-L omoare, că făcea acestea sâmbăta” (Ioan 5, 16).
Domnul milei va câştiga, odată cu vindecarea femeii gârbove, încă o luptă împotriva ritualismului, a formalismului şi a idolatrizării Legii Vechi. Mila şi iubirea de oameni cer a face bine chiar şi sâmbăta (zi de odihnă, după prescripţiile Legii lui Moise şi ale altor texte din Vechiul Testament), pentru că „Sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă” (Marcu 2, 27).
În locul literei moarte, trebuie pus duhul legii noi, care afirmă „credinţa lucrătoare prin iubire” (Galateni 5, 6). De aceea îi ruşinează Mântuitorul pe cei care gândeau ca mai-marele sinagogii: „Făţarnicilor! Fiecare din voi oare nu-şi dezleagă sâmbăta boul sau asinul de la iesle şi nu-l duce de-l adapă? Dar aceasta, fiică a lui Avraam fiind, pe care, iată, de optsprezece ani a legat-o Satana, oare nu se cuvenea să fie dezlegată de legătura aceasta în ziua sâmbetei?” (Luca 13, 15-16). Mulţimea a primit cu inimile deschise aceste cuvinte, şi, în timp ce împotrivitorii se ruşinau nemaiavând ce zice, „se bucura de toate slăvitele fapte săvârşite de El” (Luca 13, 17).
În Legea nouă, a harului, ceea ce se cuvine are putere mai mare decât orice prescripţie din „legea păcatului şi a morţii” (Romani 8, 2), căci înseamnă afirmarea adevărului prin legea înscrisă încă de la început în inimile oamenilor. Vindecarea femeii gârbove are semnificaţia eliberării oamenilor de sub tirania tuturor acelor legi care denaturează fiinţa umană. Legea lui Hristos, ca lege a iubirii, restaurează firea umană „în duh şi adevăr” (Ioan 3, 24), căci „Legea (Veche) prin Moise s-a dat; iar harul şi adevărul prin Iisus Hristos” (Ioan 1, 17).
Cine rămâne sub legea harului se pregăteşte de viaţa cea veşnică, fiindcă păcatul nu mai are stăpânire asupra lui (Romani 6, 14). Hristos, „Sfârşitul Legii” (Romani 10, 4), a adus „o nădejde mai bună, prin care ne apropiem de Dumnezeu” (Evrei 7, 19). Amin!

(Pr. Prof. univ. dr. Ovidiu MOCEANU)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tămăduirea femeii gârbove.
 Vizualizări articol: 763 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tămăduirea femeii gârbove0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei