Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 dec 2009 - Anul XIV, nr. 282 (4268)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

„Despre post”, în Postul Crăciunului

Credincioşii creştin ortodocşi încep să aştepte marea sărbătoare a Naşterii Domnului prin post şi rugăciune. Timp de şase săptămâni, de pe 14 noiembrie până pe 24 decembrie inclusiv, nu se consumă produse din carne, brânză şi ouă. Preoţii îi încurajează pe credincioşi, amintindu-le atât la slujbe cât şi în clipele de confesiune ortodoxă că Postul Crăciunului este cel mai uşor post dintre toate, cu dezlegare la peşte şi vin în fiecare sâmbătă şi duminică, precum şi în zi de sărbătoare cu cruce roşie a unui sfânt sau cum este cea imediat următoare Intrarea Maicii Domnului în Biserică.
Postul Crăciunului sau al Naşterii Domnului simbolizează şi ajunarea de patruzeci de zile a proorocului Moise, dar şi postul patriarhilor din Vechiul Testament, care aşteptau venirea Fiului lui Dumnezeu pe Pământ.
Prefaţând momentul de maximă bucurie al Naşterii Domnului, zilele de post din noiembrie-decembrie sunt în contrast absolut cu cenuşiul de afară, cu frigul sau cu zilele prea scurte. Avem de-a face aşadar cu un mod de pregătire minunat. Exuberanţa acestei minuni pune practic pe plan secund tot restul. Asemenea celuilalt praznic împărătesc, Învierea, Naşterea merită totul. De dragul Naşterii şi a Învierii Domnului încercăm să fim mai buni, să iertăm pe cei pe care îi duşmănim şi să cerem la rândul nostru iertare. Slujbele bisericeşti care se ţin în această perioadă au o puternică încărcătură profetică, anunţă practic împlinirea a ceea ce şiruri lungi de profeţi şi drepţi au anunţat şi au sperat să se întâmple chiar în timpul vieţii lor.
Aspectul cel mai important al acestei perioade nu este însă restricţia la mâncăruri, aşa cum ne luminează minţile, învăţăturile bisericeşti, căci degeaba se ţine post dacă nu sunt respectate atitudinile pioase, de mântuire şi nu suntem buni creştini. Să încercăm să fim mai îngăduitori cu ceilalţi, să facem fapte bune şi să petrecem cât mai multe clipe de interiorizare şi rugăciune, pentru a primi aşa cum se cuvine marea bucurie a Naşterii Domnului
Preoţii spun „Acum trebuie să te retragi în tine şi seara, înainte de culcare, să încerci să nu adormi în mânie şi ură. Rugăciunea trebuie să însoţească postul alimentar, pentru liniştea casei, a familiei, pentru morţi şi pentru duşmani…Degeaba ţii post dacă nu ai linişte în casă şi nu trăieşti în linişte cu cei din jur”. Esenţa acestei perioade este de fapt spiritul.
 

(Pr. Vasile GAVRILĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Despre post”, în Postul Crăciunului.
 Vizualizări articol: 788 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Despre post”, în Postul Crăciunului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa cum nu exista "craciun"... trimis de
( 1 dec 2009, 12:18:42
...nu exista nici post de craciun,nici Mos Craciun,toate sunt niste fictiuni,folclor bisericesc facut de oameni si nu de Dumnezeu!Ce-i asta nu mananci carne,branza ,oua,3-4 saptamani si dupa aia o iei de la capat cu prostiile,cu rautatile,cu ura,cu toate ticalosiile cotidiene! La ce ajuta toate astea? La nimic! Dumnezeu ne spune SA NE NASTEM DIN NOU,SA FIM O FAPTURA NOUA IN IISUS HRISTOS,NU SA TINEM NISTE POSTURI INVENTATE DE NEASCULTAREA OMULUI !Si ce se intampla dupa "postul craciunului" stim cu totii: SE DA DEZLEGARE LA ORICE...CHEFURI SI DISTRACTII CARE MAI DE CARE MAI NASHPA,MANCARE SI BAUTURA CAT INCAPE SI CHIAR PESTE MASURA,TOXIINFECTII ALIMENTARE,ETC! Vrea oare asa ceva DUMNEZEU ? NU SI IARASI ,NU ! TOATE ACESTE LUCRURI NU POT FI DECAT NISTE NELEGIUIRI SI INCALCAREA PORUNCILOR SALE,PRIN TOATE ACESTE SARBATORI ALE BURTII,ALE TRUPULUI SI NU ALE LUI DUMNEZEU! NU ASA II DAM SLAVA CELUI PREA INALT, CI DOAR II TERFELIM INC-O DATA SI INC-O DATA PREA SFANTUL NUME ! ! !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei