Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 nov 2009 - Anul XIV, nr. 279 (4265)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Preotul nu poate divulga secretul spovedaniei!

Obligaţia preotului duhovnic de a nu divulga păcatele auzite la spovedanie a făcut parte din disciplina acestei taine chiar înainte de a se formula o dispoziţie canonică în acest sens.
Unele reglementări canonice fac referiri la mărturisirea publică a păcatelor, aceasta fiind cea mai veche formă în care s-a administrat Sf. Taină a Pocăinţei. În cazul persoanelor bolnave, care nu se puteau deplasa, se administra mărturisirea secretă. Deci au fost şi situaţii când nu se putea face mărturisirea publică. Astfel, concomitent cu spovedania publică s-a practicat şi mărturisirea secretă. În cazul acesteia din urmă, preotul sau episcopul nu avea voie să facă publice păcatele auzite şi nici epitimiile aplicate cu prilejul mărturisirii secrete.
Asemenea în vechime, în zilele noastre, după mărturisire, preotul este obligat să păstreze secretul spovedaniei. Nu este permis preotului duhovnic să divulge nimănui nimic din faptele auzite în timpul spovedaniei. Păstrarea secretului spovedaniei se găseşte în unele canoane (can. 34 al Sf. Vasile cel Mare şi can. 132 Cartagina), însă Sf. Nichifor Mărturisitorul a stabilit ca duhovnicul să păstreze secretul mărturisirii şi a indicat cum trebuie să procedeze atunci când i s-au mărturisit păcate ascunse: „Duhovnicul, care primeşte mărturisirea celor ce mărturisesc păcate ascunse, trebuie să-i oprească pe aceştia de la împărtăşanie; dar să nu-i oprească de a intra în biserică, nici să nu dea în vileag cele ce le ştie despre ei, ci să-i sfătuiască cu blândeţe ca să stăruiască ei întru pocăinţă şi rugăciune, şi să li se administreze epitimiile ce li se cuvin, potrivit dispoziţiei sufleteşti a fiecăruia”.
„Nomocanonul în 220 de capitole” (cap. 120) şi „Pravila lui Matei Basarab” prevedeau ca preoţii duhovnici care au trădat secretul spovedaniei să fie suspendaţi trei ani şi să fie canonisiţi cu 100 de metanii pe zi.
Potrivit noului „Regulament de procedură al instanţei disciplinare şi de judecată al Bisericii Ortodoxe Române”, violarea secretului mărturisirii e considerată un delict (artic. 3, alin. d) şi se pedepseşte cu depunerea din treapta preoţiei (artic. 28).

(pr. Gheorghe MIHĂILĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul nu poate divulga secretul spovedaniei!.
 Vizualizări articol: 713 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preotul nu poate divulga secretul spovedaniei!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa dupa cum spuneam... trimis de
(27 nov 2009, 12:06:18
...Aceasta "taina" a spovedaniei,confesiunea la ureche la catolici, nu sunt decat niste smecherii ale bisericii care,in dorinta de-ai stapani total pe oameni, le-au introdus in crestinism dupa mai bine de 4-5 sute de ani dupa Hristos!Nicaieri nu veti gasi ca Dumnezeu a poruncit oamenilor sa se spovedeasca la alti oameni(preoti) ca apoi, acestia sa se roage la El pentru iertarea acestora!Nu ! Biblia ne spune ca ..." DACA CINEVA A PACATUIT, AVEM LA TATAL UN MIJLOCITOR, PE IISUS HRISTOS CEL NEPRIHANIT. EL ESTE JERTFADE ISPASIRE PENTRU PACATELE NOASTRE SI NU NUMAI PENTRU PACATELE NOASTRE CI, SI PENTRU ALE INTREGII OMENIRI"...(1 Ioan,c.2,v.1,2)...INTREBARE : cine este MIJLOCITORUL NOSTRU INAINTEA TATALUI CERESC, PREOTUL SAU DOMNUL IISUS HRISTOS ? BIBLIA NE RASPUNDE: DOMNUL IISUS HRISTOS ! BISERICA NE INDEAMNA "SA NE SPOVIDIM" LA ALT "mijlocitor",la popa! Pe cine trebuie sa ascultam, asa cum ii intreba si sf. Petru pe cei din Sinedriu, ..." PE DUMNEZEU SAU PE OAMENI"?... NO COMENT !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei