Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 oct 2009 - Anul XIV, nr. 256 (4242)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Deosebirea dintre cinstirea sfinţilor şi adorarea lui Dumnezeu

De-a lungul timpului, unele persoane au acuzat pe creştini că cinstirea sfinţilor a luat locul cinstirii lui Dumnezeu. Această acuzaţie a fost respinsă cu argumente din Sf. Scriptură şi Sf. Tradiţie. Biserica Ortodoxă a învăţat din totdeauna că cinstirea sfinţilor se deosebeşte esenţial de adorarea lui Dumnezeu. Sfinţii Părinţi şi scriitori bisericeşti, adunaţi în sinoade sau prin scrierile lor, au precizat şi au dezvoltat adevărata învăţătură despre cinstirea sfinţilor, arătând deosebirea ei faţă de adorarea lui Dumnezeu. Cinstirea care se aduce lui Dumnezeu este exprimată prin termenul de latrie - adorare, care desemnează un cult absolut, desăvârşit şi suprem. Sfinţilor se aduce un cult de dulie - cinstire, care este relativ, subordonat, auxiliar de slujire. Deoarece Sfânta Fecioară Maria este „Născătoare de Dumnezeu” şi „pururea Fecioară”, i se cuvine o cinstire redată prin termenul hiperdulie - preacinstire, care este mai mare decât cea datorată sfinţilor.
Deosebirea dintre latrie şi dulie, respectiv adorare şi cinstire, a fost precizată în mod special de Sf. Chiril al Alexandriei şi Sf. Ioan Damaschin.
Sf. Chiril de Alexandria afirma că pe sfinţi „îi cinstim numai relativ şi cu respect”, iar Sf. Ioan Damaschin arăta că aşa cum mucenicii sunt sfinţi „nu prin fire, ci prin participare la firea lui Dumnezeu, tot astfel sunt şi demni de închinare, nu datorită firii lor, ci din cauză că au în ei pe cel ce prin fire este demn de închinăciune”. Sfinţii sunt cinstiţi nu pentru ei înşişi, ci pentru harul, darurile care au lucrat în ei. De aceea, şi cinstirea lor se îndreaptă în esenţă tot spre Dumnezeu, care i-a preamărit pe sfinţi şi le-a oferit numeroase daruri duhovniceşti.
Prin cultul creştin ortodox se acordă cinstirea supremă lui Dumnezeu, iar preţuirea arătată sfinţilor nu umbreşte cu nimic adorarea adusă Domnului.

(pr. Gheorghe MIHĂILĂ, www.ziarullumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deosebirea dintre cinstirea sfinţilor şi adorarea lui Dumnezeu.
 Vizualizări articol: 1806 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Deosebirea dintre cinstirea sfinţilor şi adorarea lui Dumnezeu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei