Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 oct 2009 - Anul XIV, nr. 253 (4239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Puterea tămăduitoare a Sfântului Mucenic Dimitrie faţă de creştinii ortodocşi

Luni, pe 26 octombrie, pe scena amenajată lângă Catedrala patriarhală din Bucureşti, a fost oficiată Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, cu ocazia sărbătorii Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Protia a fost oferită oaspetelui, IPS Mihail, Mitropolitul Austriei, înconjurat de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Timotei, Episcopul Aradului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, PS Timotei, Episcopul românilor ortodocşi din Spania şi Portugalia, PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi PS Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
În cuvântul Său, IPS Mihail, Mitropolitul grec ortodox al Austriei, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, a arătat semnificaţia şi importanţa sărbătorilor închinate sfinţilor.

 

Sfinţii Tesalonicului ocupă locuri importante în evlavia ortodocşilor

În Tesalonic, cei doi mari mucenici, Dimitrie, Izvorâtorul de mir, şi Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, ocupă locuri cu totul deosebite în inimile şi sufletele credincioşilor din Grecia.
Mii şi milioane de credincioşi, nu doar din Grecia, ci din toate ţările din Balcani, merg în fiecare zi să se închine la moaştele şi la mormântul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Este un sfânt făcător de minuni, care în repetate rânduri a apărat oraşul Tesalonic. Şi la Tesalonic s-a săvârşit slujbă mare, unde toate autorităţile centrale şi locale, în loc să se afle în capitala Greciei, la Atena, au fost prezenţi la slujba închinată Sfântului Dimitrie, prin aceasta arătând cinstea acordată acestui sfânt. Sfântul Dimitrie şi-a arătat întotdeauna puterea sa tămăduitoare faţă de creştinii ortodocşi, şi într-o zi ca aceasta, din 1913, în timpul Războaielor Balcanice, când a fost eliberat oraşul Tesalonic, şi tot într-o astfel de zi, 26 octombrie, prin rugăciunile Sfântului Dimitrie a fost salvat oraşul Tesalonic de la un mare cutremur. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, asemeni tuturor sfinţilor martiri, se află în mijlocul nostru. Sfinţii sunt aceia care ne inspiră să avem o viaţă frumoasă, odată prin viaţa lor, prin martiriul, prin dăruirea vieţii lor lui Hristos, a spus IPS Mihail.

 

Există şi o mucenicie nesângeroasă a sfinţilor, cea a cuvioşilor

Mucenicii sunt cei care au inspirat, prin jertfa lor, pe Sfinţii Părinţi, pe toţi marii Părinţi ai Bisericii, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Grigorie de Nyssa, şi toţi sfinţii pe care noi îi cinstim. „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a inspirat şi pe Ocrotitorul oraşului Bucureşti, prin viaţa lui şi prin mărturisirea credinţei lui în Hristos. În Biserica noastră creştin-ortodoxă, sfinţii sunt toţi martiri, chiar dacă nu toţi şi-au dat viaţa pentru Hristos în chip sângeros. Cunoaştem că Biserica Ortodoxă Română, de-a lungul secolelor, a arătat mulţi mărturisitori şi martiri pentru Hristos. Aşa cum Bunul Dumnezeu a călăuzit pe poporul evreu prin Marea Roşie, spre libertate, tot astfel şi pe credincioşii români i-a trecut printr-o «mare roşie», regimul comunist, pentru ca apoi să ne aducă la libertatea credinţei”, a continuat Mitropolitul grec ortodox al Austriei.

 

Ziua martiriului sfinţilor, ziua Învierii

Sfinţii sunt stele care ne călăuzesc drumul, ne luminează în întunericul care ne apasă. Mucenicii şi sfinţii s-au identificat cu Evanghelia lui Hristos şi credinţa creştină. Iar darul cu care Dumnezeu i-a răsplătit a fost nemurirea sufletelor lor în împărăţia lui Dumnezeu. De aceea sfinţii sunt vii în viaţa credincioşilor, în viaţa celor care compun Biserica. De aceea noi prăznuim în biserică ziua martiriului lor, a trecerii lor la cele veşnice ca zi de bucurie, ca zi a Învierii. Pentru că au adormit în Domnul ca oameni, dar s-au născut în împărăţia lui Dumnezeu ca sfinţi. „Biserica lui Hristos nu este din lumea aceasta, dar trăieşte în lumea aceasta. De aceea este Biserica vie, ea revarsă binecuvântări asupra tuturor celor care intră în ea. Şi pentru a arăta acest adevăr, toţi ierarhii, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, lucrează pentru îndrumarea spirituală a credincioşilor”, a spus în concluzie IPS Mihail, transmiţând urări de sănătate şi dragostea Sanctităţii Sale Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu.

(Augustin PĂUNOIU, Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Puterea tămăduitoare a Sfântului Mucenic Dimitrie faţă de creştinii ortodocşi.
 Vizualizări articol: 764 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Puterea tămăduitoare a Sfântului Mucenic Dimitrie faţă de creştinii ortodocşi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei