Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 aug 2009 - Anul XIV, nr. 197 (4183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Se împlinesc 37 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Nichifor Crainic

NICHIFOR CRAINIC, din botez Ion Dobre, s-a născut la 12 dec. 1889, în Bulbucata, jud. Vlaşca. A studiat la Seminarul “Central\' (1904-1912) şi la Facultatea de Teologie din Bucureşti (1912 - 1916). Între anii 1916-1918 a participat la primul război mondial, lucrând într-un spital din Iaşi după care îşi continuă studiile de specializare la Facultăţile de Teologie Catolică şi Filosofie ale Universităţii din Viena (1920 - 1922).
A lucrat ani în şir la redacţia unor ziare, ca “Neamul Românesc\' al lui Nicolae Iorga, ,,Dacia\', ,,Lamura\', “Cuvântul\', a condus el însuşi ziarul ”Calendarul\' şi revista lunară “Gândirea” (1926-1944), fiind principalul animator şi teoretician al curentului “gândirist” tradiţionalist. Laureat al Premiului Naţional pentru poezie, membru al Academiei Române, onorat cu distincţia de ,,doctor honoris causa\' al Universităţii din Viena, Nichifor Crainic a funcţionat în paralel ca profesor la catedra de Literatură religioasă modernă a Facultăţii de Teologie din Chişinău, transferat apoi la catedra de Istoria literaturii bisericeşti şi religioase moderne de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, de la 1dec. 1932, devenită catedra de Ascetică şi Mistică, fiind şi suplinitor al catedrei de Apologetică şi Dogmatică. A fost angajat şi în viaţa politică, ocupând postul de secretar general în Ministerul Cultelor şi Artelor (1926), deputat independent de Vlaşca (1927), şi ministru al Propagandei Naţionale, pentru scurt timp (1940 şi 1941). Din iarna anului 1944 până în mai 1947 a stat ascuns la mănăstirea Sâmbăta de Sus, în casa unor preoţi din Munţii Apuseni şi de pe Târnave, datorită persecuţiei comuniste fiind judecat în lipsă în iunie 1945 şi condamnat la închisoare pe viaţă. Se predă autorităţilor fiind închis la Văcăreşti, apoi la Aiud, unde a stat 15 ani, fiind eliberat la 26 apr. 1962. A trecut la Domnul la data de 21 august 1972 la Mogoşoaia lângă Bucureşti. Opera sa poetică şi literară se bazează pe o viziune teologică asupra istoriei şi artei româneşti, poezia lui fiind inspirată din Viaţa câmpenească şi dominată de o notă religioasă.
Dintre lucrările teologice amintim: Sfinţenia - împlinirea umanului (Curs de Teologie mistică, 1935-1936), Cursul de Apologetică şi Dogmatică, litografiat, Nostalgia paradisului. Bucureşti, 1940 (reed. la Iaşi în 1994), Ortodoxia, concepţia noastră de viaţă, Sibiu, 1937, Zile albe-zile negre. Memorii, Bucureşti, 1991,Volume de versuri: Şesuri natale, Craiova, 1916; Darurile pământului, Bucureşti, 1920; Şoim peste prăpastie. Versuri inedite create în temniţele Aiudului, Bucureşti, 1990.

Sursa: Radio Reîntregirea

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Se împlinesc 37 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Nichifor Crainic.
 Vizualizări articol: 580 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Se împlinesc 37 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Nichifor Crainic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei