Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 aug 2009 - Anul XIV, nr. 196 (4182)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PF Daniel va oficia slujba de aniversare a 15 ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei

Patriarhul Daniel va oficia, mâine, la Miercurea Ciuc, slujba de aniversare a 15 ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei, prilej cu care episcopul Ioan Selejan va fi ridicat la rangul de arhiepiscop, la eveniment urmând să participe premierul Emil Boc şi liderul PSD, Mircea Geoană.
Potrivit unei informări a Episcopiei Covasnei şi Harghitei, prima menţiune privind înfiinţarea unei episcopii cu aria de acoperire a parohiilor ortodoxe din Arcul intracarpatic datează din perioada interbelică, din primăvara anului 1936, când Primăria municipiului Târgu Mureş a propus înfiinţarea unui vicariat ortodox pentru credincioşii din "secuime" cu sediul în acest oraş.
După decembrie 1989, pe fondul "frământărilor existente în viaţa credincioşilor" din judeţele Covasna şi Harghita, a fost reluată propunerea de înfiinţare a unei episcopii în zonă, de către mai multe personalităţi laice şi bisericeşti şi de către reprezentanţii societăţii civile româneşti din cele două judeţe.
În martie 1994, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat organizarea şi delimitarea teritorială a Episcopiei Covasnei şi Harghitei, cu sediul la Miercurea Ciuc "pentru cei aproximativ 100.000 de credincioşi ortodocşi, reprezentând 25 la sută din populaţia totală a judeţului Covasna şi 15 la sută din populaţia totală a judeţului Harghita".
Trei luni mai târziu, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales pe întâistătătorul nou înfiinţatei Episcopii a Covasnei şi Harghitei, fiind vorba de P.C. Arhimandrit Ioan Selejan, Superiorul Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim şi Iordan, hirotonit ca episcop al Episcopiei de Covasna şi Harghita la sărbătoarea şi praznicul Sfântului Prooroc Ilie, în 20 iulie, la Mânăstirea "Sfântu Ilie" din Topliţa, ctitorie a primului Patriarh al României, Elie Miron Cristea.
De la înfiinţarea Episcopiei, în urmă cu 15 ani, au fost construite 24 biserici, şase mănăstiri şi schituri, patru capele militare şi 20 de case parohiale, au fost reparate 86 biserici şi 57 de case parohiale, 39 biserici au fost pictate şi restaurate, suplimentar amenajându-se două capele şcolare, una în incinta Spitalului Municipal Topliţa şi o alta la Penitenciarul din Miercurea Ciuc.
"Într-o eparhie săracă şi bătută de vânturi, precum cea a Harghitei şi Covasnei, biserica nu doreşte să se îmbogăţească, ea este o instituţie a darului către cei în nevoie", a afirmat PS Ioan Selejan, catalogat de enoriaşi drept "părintele spiritual şi singurul sprijin al românilor din Harghita şi Covasna".
Pe locul bisericilor dărâmate în perioada 1940-1989, cele mai multe după Dictatul de la Viena, au fost ridicate cruci la Căpeni, Comolău, Vârghiş şi au fost rezidite bisericile-ruină de la Herculian şi Doboşeni din judeţul Covasna.
Patriarhul României, PF Daniel, va ajunge în Harghita sâmbătă, fiind primit la ora 16.00 în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, unde va fi oficiată slujba de Te Deum.
Mâine, de la ora 9.00, în acelaşi lăcaş de cult, Patriarhul Daniel va conduce Sfânta Liturghie arhierească, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei, în jurul orei 11.00 fiind programată ceremonia ridicării în rangul de Arhiepiscop onorific "ad personam" a Preasfinţitului Părinte Episcop al Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejan.
La slujba care va avea loc mâine în catedrala de la Miercurea Ciuc vor mai participa IPS Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, însoţit de mai mulţi membri marcanţi ai BOR, fiind invitate şi personalităţi ale vieţii politice.
Potrivit comandantului Inspectoratului de Jandarmi Harghita, Laurenţiu Lazăr, până în prezent şi-au confirmat prezenţa la eveniment premierul Emil Boc, preşedintele PSD, Mircea Geoană, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, europarlamentarul PNL Norica Nicolai şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.
La manifestare, au fost invitaţi preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, aceştia neconfirmându-şi participarea, până la ora transmiterii ştirii.
În şedinţa din 18-19 iunie, Sfândul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat PS Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei, rangul de arhiepiscop onorific "pentru activitate ierarhică pilduitoare şi slujire chiriahală deosebită a Bisericii".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PF Daniel va oficia slujba de aniversare a 15 ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
 Vizualizări articol: 649 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PF Daniel va oficia slujba de aniversare a 15 ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei