Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 aug 2009 - Anul XIV, nr. 187 (4173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reportaj

Biserica parohiei Poiana, resfinţită după trei secole

Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a resfinţit duminică, 9 august, Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din satul Poiana, comuna Zvoriştea, judeţul Suceava. La acest eveniment au participat zeci de copii îmbrăcaţi în costume naţionale, dar şi sute de credincioşi care s-au rugat alături de ierarhul lor.


Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din parohia Poiana, Protopopiatul Suceava 1, a îmbrăcat straie de sărbătoare în urmă cu două zile, când Înalt Preasfinţitul Pimen a oficiat slujba de retârnosire a acestui sfânt lăcaş. Aşa cum este tradiţia în această zonă, ierarhul locului este întâmpinat mai întâi de copii, care îi oferă episcopului flori, apoi de credincioşi şi de preoţii slujitori. După slujba de resfinţire, IPS Pimen a săvârşit slujba Sfintei Liturghii pe un podium special amenajat lângă biserică.
Din soborul de preoţi şi diaconi a făcut parte şi pr. Vasile Irimia, protoiereu al Protopopiatului Suceava 1. La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a vorbit credincioşilor prezenţi la acest eveniment despre importanţa Bisericii şi a slujitorilor ei în viaţa comunităţii.
La rândul său, pr. paroh Ionuţ Constantin Orhei a mulţumit Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor pentru slujbele pe care le-a oficiat în parohia Poiana. În semn de recunoştinţă pentru strădania depusă la înfrumuseţarea lăcaşului închinat Sfinţilor Arhangheli, pr. paroh Ionuţ Constantin Orhei a primit rangul de iconom stavrofor. Festivitatea s-a încheiat cu o agapă creştină specifică credincioşilor ortodocşi.

 

Sfânt lăcaş din secolul al XVIII-lea

Biserica „Sf. Voievozi“ a fost ridicată din bârne în anul 1744, de pr. Dumitru Ungureanu, fiind adusă în anul 1851, din localitatea Zamostea, în parohia Poiana. Catapeteasma este realizată în trei rânduri de iconiţe cu pictură veche. Biserica este lipsită de pictură murală. Scheletul catapetesmei este din lemn de stejar, iar icoanele din lemn de tei sunt pictate în ulei, o parte datând din anul construcţiei, altele de la 1874, iar altele de la 1942. Orânduirea icoanelor pe catapeteasmă respectă stilul bisericilor bizantine.
Ultima reparaţie a fost realizată de pr. Daniel Horga, când exteriorul bisericii a fost finisat în praf de piatră. În acelaşi an, la sfântul lăcaş a fost adus şi un clopot mai mare. Cimitirul actual, situat în afara vetrei satului, spre est, este împrejmuit şi are o suprafaţă de aproximativ 60 de ari.
Biserica are formă de navă, cu altarul ceva mai îngust decât restul construcţiei. Acoperişul are formă de şarpantă, având deasupra două cruci de fier, una deasupra altarului şi cealaltă deasupra pridvorului. Intrarea în biserică se face printr-un pridvor situat spre sud. Altarul este lipsit de boltă şi de abside, având un singur geam, pe partea de est. Între obiectele cu valoare istorico-culturală, în biserică se găsesc: Panahida, Apostolul, Penticostarul, Evangheliarul, Liturghierul, Ceaslovul şi o carte cu cântări bisericeşti. Sfântul lăcaş a necesitat reparaţii mai însemnate în anii 1820, 1851 şi 1942.
În anul 2008, la iniţiativa pr. Constantin Ionuţ Orhei şi a Consiliului parohial, au fost demarate lucrările de consolidare în interiorul sfântului lăcaş în vederea realizării picturii în tehnica tempera a pereţilor interiori.
Aceste lucrări au fost susţinute de credincioşii din parohie şi de autorităţile locale. Consolidarea şi pictura sfântului lăcaş au început în luna aprilie a anului 2008 şi s-au finalizat în luna aceasta, conform unui deviz aprobat de către Comisia de Pictură din cadrul Patriarhiei Române şi avizat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

(Constantin CIOFU, sursa: www.ziarullumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica parohiei Poiana, resfinţită după trei secole.
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Biserica parohiei Poiana, resfinţită după trei secole1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei