Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iul 2009 - Anul XIV, nr. 169 (4155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PF Daniel împlineşte astăzi 58 de ani

PF Daniel va împlini, astăzi, 58 de ani, vârstă la care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române marchează zeci de ani de activitate teologică, socială, liturgică, precum şi implicarea în viaţa bisericească prin înfiinţarea a sute de parohii, mănăstiri, schituri şi biserici.
Patriarhul BOR s-a născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, al treilea copil în familia învăţătorului Alexie şi Stela Ciobotea.
După absolvirea examenului de bacalaureat s-a înscris ca student la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974), unde a susţinut şi Teza de licenţă în teologie (Noul Testament).
În perioada 1974-1976, a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae. PF Daniel şi-a continuat studiile în străinătate, doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea "Albert Ludwig" din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).
În 15 iunie 1979, şi-a susţinut teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată "Reflexion et vie chretiennes aujourd\'hui. Essai sur le rapport entre la theologie et la spiritualite" şi având 424 pagini. Teza a fost pregătită sub îndrumarea a doi reputaţi profesori francezi: Gerard Ziegwald şi Andre Benoît şi a primit calificativul maxim, PF Daniel devenind, astfel, doctor al Universităţii din Strasbourg.
O versiune extinsă a acestei teze a fost pregătită sub îndrumarea mentorului său, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae şi a fost susţinută la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti sub titlul "Teologie şi spiritualitate creştină. Raportul dintre ele şi situaţia actuală".
În urma examenului oral şi a susţinerii tezei, doctorandul Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat doctor în teologie ortodoxă, de asemenea, cu calificativul maxim.
În 1987, PF Daniel a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria, judeţul Neamţ, cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie. El a fost hirotonit ierodiacon la 14 august 1987 şi ieromonah la 15 august 1987. În 1988 este hirotesit protosinghel şi numit consilier patriarhal, director al Sectorului "Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic". Tot în 988 a devenit conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti.
PF Daniel a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul de Lugojanul, fiind hirotonit arhiereu la 4 martie 1990. La 7 iunie 1990 este ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Întronizarea s-a făcut la 1 iulie 1990. A desfăşurat o bogată activitate pastoral-misionara, culturală şi social-filantropică în perioada 1990-2008, în demnitatea de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
La 12 septembrie 2007, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcţia de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea Prefericitului Patriarh Daniel s-a făcut în 30 septembrie 2007, la Catedrala patriarhală din Bucureşti, devenind al şaselea patriarh al BOR.
PF Daniel are o activitate social caritativă şi misionar liturgică intensă, publicând sute de cărţi şi articole.
Unul dintre proiectele foarte dragi Patriarhului este organizarea primului centru de presă "Basilica" cu radioul şi televiziunea Trinitas. Întâistătătorul BOR a înfiinţat peste 300 de parohii, 40 de mănăstiri şi schituri, cinci Protopopiate (Iaşi I, Darabani, Săveni, Roznov şi Ceahlău) şi a iniţiat şi susţinut construirea a peste 250 de biserici noi. A pus piatra de temelie pentru Catedrala Mântuirii Nemului cu hramurile Sfântul Apostol Andrei şi Înălţarea Domnului - 2007.
PF Daniel a trecut în rândul sfinţilor mai mulţi mitropoliţi, printre care mitropolitului Iachint de Vicina, Cuviosului Dionisie Exiguul şi domnitorului Neagoe Basarab şi a canonizat nouă cuvioşi români nemţeni şi totodată a activat mai multe mitropolii sau episcopii în străinătate pentru românii din diaspora.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PF Daniel împlineşte astăzi 58 de ani.
 Vizualizări articol: 550 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PF Daniel împlineşte astăzi 58 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei