Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 iul 2009 - Anul XIV, nr. 151 (4137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Părintele arhidiacon Ioan Ivan a trecut la Domnul

După o scurtă, dar grea suferinţă, preacucernicul arhidiacon profesor Ioan Ivan, a plecat la Domnul ieri, la ora 7:30. Înmormântarea va avea loc joi, 2 iulie, la ora 10:00, la Mănăstirea Neamţ. Arhid. Ioan Ivan, cu toate că a fost căsătorit, a slujit încă din 1952 la Mănăstirea Neamţ, având ocazia să fie alături de mai mulţi mitropoliţi ai Moldovei şi Bucovinei, cum ar fi Mitropolitul Sebastian Rusan (1950-1956), patriarhul Iustin, pe când a fost mitropolit al Moldovei (1957-1977), patriarhul Teoctist şi actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Daniel. „S-a format la Mănăstirea Neamţ, şi apoi ne-a format şi pe noi, cei care am rămas, dar şi zeci de generaţii de elevi care astăzi fac cinste Bisericii noastre; ne referim atât la ierarhi, cât şi la preoţii de mir sau călugări. A fost un model de viaţă spirituală pentru noi. N-a avut copii, dar l-a binecuvântat Dumnezeu cu mulţi ucenici şi fii duhovniceşti”, ne-a declarat arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ.
Arhid. prof. Ioan Ivan s-a născut la 7 mai 1915, în localitatea Ţigănaşi - judeţul Iaşi. A urmat studii de teologie la Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” din Roman (1928-1936), apoi la Facultatea de Teologie din Bucureşti (1936-1941) şi la Seminarul pedagogic universitar din Bucureşti (1941-1942). A fost diacon la Episcopia Romanului (1943) şi profesor la Seminarul Teologic din Roman (1945-1948), apoi la Şcolile de cântăreţi bisericeşti din Iaşi (1949-1950) şi Suceava (1950-1952), la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1952-1975) şi director al Seminarului de la Neamţ (1952-1961, 1971-1975). Retras la pensie, s-a stabilit într-o casă din vecinătatea Mănăstirii Neamţ, locul unde a şi murit.
În anul 1991, la hramul Mănăstirii Sihăstria, părintele arhimandrit Cleopa Ilie l-a numit pe părintele Ioan Ivan „patriarhul diaconilor”. La 7 mai 2006, Patriarhul Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a acordat părintelui arhidiacon profesor Ioan Ivan cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei - Crucea Moldavă pentru clerici, datorită bogatei şi îndelungatei sale activităţi pedagogice şi misionare în slujba Bisericii lui Hristos.
Anul acesta, la 7 mai, când arhid. Ioan Ivan a împlinit 94 de ani, mai mulţi ierarhi, preoţi şi credincioşi l-au felicitat, iar Editura BASILICA a Patriarhiei Române a lansat o carte în două volume. De asemenea, o lucrare omagială a fost lansată şi la Editura TRINITAS.

(diac. George ANICULOAIE, sursa: www.ziarullumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părintele arhidiacon Ioan Ivan a trecut la Domnul.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Părintele arhidiacon Ioan Ivan a trecut la Domnul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mai, mai lasati prostiile ! trimis de
( 1 iul 2009, 11:32:03
Nu trece nimeni la nici un Domn dupa ce moare! asta-i o gaselnita bisericeasca care n-are nici un suport biblic si nici o logica! Atunci de ce se mai asteapta a doua venire alu Iisus Hristos ca sa-si ia "biserica Sa"? De ce mai trebuie sa aibe o "Judecata de apoi"? Nu mai vorbiti si scrieti prostii de care Dumnezeu ...nu cunoaste.S-apoi gasim scris in Biblie ca :"...Cei vii,in adevar stiu ca vor muri, dar CEI MORTI NU STIU NIMIC,SI NU MAI AU NICI O RASPLATA ,FIINDCA SI POMENIREA LI SE UIT'...( Eclesiastul,cap.9 cu v. 5) Asa ca lasati-o mai moale cu plecarea "la Domnul", ca cei morti "ne privesc de acolo,de sus"...Puneti mana si studiati si mai lasati datinile si traditiile provenite din paganism si nu din crestinism! Ele smintesc si tampesc in acelasi timp...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei