Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 iun 2009 - Anul XIV, nr. 149 (4135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Prin rânduiala îmbisericirii, pruncul intră în comunitatea creştină

După momentul citirii celor cinci molitve (două pentru mamă şi trei pentru copil) urmează ritualul îmbisericirii copilului, adică închinarea lui la sfintele icoane, cu introducerea în sfântul altar şi atingerea de colţurile sfintei mese, dacă este băiat, iar numai la icoane, dacă este fată. Preotul ia copilul, face cu dânsul semnul Sfintei Cruci spre răsărit, zicând: „Se îmbisericeşte robul (roaba) lui Dumnezeu (numele copilului), în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh…”, apoi îl închină la icoane, rostind imne în cinstea sfinţilor. Despre Mântuitorul adus de Maica Domnului la templu ne spune Sfânta Evanghelie că a fost purtat în braţe de către Dreptul Simeon. Prin analogie cu cele petrecute la Ierusalim, se săvârşeşte întreaga procesiune a îmbisericirii pruncului până în momentul aşezării lui în faţa uşilor împărăteşti. Ritualul intrării în biserică are importante semnificaţii. Mama care a dat viaţă copilului vine în sfânta biserică şi în numele familiei aduce pe cel nou-născut ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar. Prin acest act copilul intră în legătură cu marea comunitate de viaţă şi de iubire pe care Fiul lui Dumnezeu întrupat o alcătuieşte împreună cu credincioşii Săi. Pruncul este introdus într-o lume nouă pe care a creat-o Domnul Hristos, răscumpărând-o cu Sângele Său. Prin formula de îmbisericire rostită de preot, pruncul este primit între membrii Bisericii, în calitate de „catehumen” sau de „chemat”.
Prin rugăciunile rânduielilor legate de naştere şi Botez este invocat Dumnezeu pentru iertarea păcatelor, binecuvântarea şi sfinţirea mamei, pentru creşterea sănătoasă a copilului nou-născut. Ele transmit certitudinea că totul s-a îndeplinit cu binecuvântarea şi cu ajutorul lui Dumnezeu şi al Bisericii, că atât mama, cât şi copilul au intrat sub aripa ocrotitoare şi sfinţitoare a lucrării Sfântului Duh.
 

(pr. Gheorghe MIHĂILĂ, sursa: www.ziarulumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prin rânduiala îmbisericirii, pruncul intră în comunitatea creştină.
 Vizualizări articol: 834 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prin rânduiala îmbisericirii, pruncul intră în comunitatea creştină0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Noname trimis de
(29 iun 2009, 14:57:49
Stati sa vad daca inteleg ce trebuie. Luati un sugar, ale carui singure aptitudini sunt sa suga dintr-o tata, sa zbiere, sa doarma si sa se cace si il inchina la icoane si il da cu capul de masa daca e baiat. Si prin asta el este membru al bisericii. Nu conteaza ca el nu a spus vreodata ca vrea asta si ca nu are capacitatea intelectuala sa isi dea cu parereaa despre doctrinele bisericii.

Dupa aceea veniti si tipati in gura mare ca Romania e stat crestin ortodox(aici am vesti proaste pentru voi, desi nu se precizeaza in mod explicit in Constitutie, este stat laic). Apoi ziceti ca nujcat la suta din populatie e ortodoxa si santajati statul sa va dea 400 de milioane de parai si un teren care face probabil de vreo 2 ori pe atat, ca sa puteti ridica un monument de 110 metri inaltime dedicat ignorantei voastre, n'est ce pas?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei