Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mar 2009 - Anul XIV, nr. 59 (4045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aforisme despre politeţe

Adevărata politeţe e să arăţi oamenilor bunăvoinţă." (J. J. Rousseau)

***

"Adevărata politeţe este sinceră" (Samuel Smiles)

***

"A vorbi aşa, ca să răneşti o persoană oarecare din jurul tău, este dovada cea mai mare de necuviinţă" (Swift)

***

"Buna-cuviinţă se poate forma prin obişnuinţa de a te purta frumos cu cei din jur" (J. Locke)

***

"Buna-cuviinţă înseamnă corectitudinea în ţinută şi în atitudinea exterioară, în cuvânt şi faptă, respectarea bunelor maniere şi a formelor sociale, amabilitate. În manifestare, ea variază după condiţii impuse de timp, loc şi societate, dar satisface totdeauna pretenţiile corectitudinii fireşti. Ca virtute creştină, bună-cuviinţa înseamnă evitarea a tot ce poate constitui pentru persoana proprie şi pentru alţii motiv de aţâţare senzuală. "Ci fiecare din noi să i se facă plăcut aproapelui sau în ceea ce este bun spre zidire." (Rom. 15, 2)

Desigur, bună-cuviinţa să nu fie falsă şi artificială, ci reală, smerită, plină de iubire faţă de aproapele, de respect şi ascultare faţă de conducători, deci condusă de principiile moralei creştine. Acest fel de bunăvoinţă este podoaba creştinului şi temei pentru înflorirea celei mai frumoase dintre virtuţi: castitatea trupească şi sufletească" ("Teologia Morală Ortodoxă")

***

"Bunele maniere preced faptele bune şi le comandă. Morala este o politeţe sufletească, un fel de-a fi al fiinţei în sine (chiar când este vorba de un altul), o etichetă a vieţii interioare, un cod al datoriilor, un ceremonial al esenţei. În schimb politeţea apare ca o morală a corpului, o etică pur comportamentală, un cod al vieţii sociale, un ceremonial al aparenţelor. "Bani de hârtie", spune Kant, care oricum valorează mai mult decât nimic şi pe care ar fi absurd să-i scoţi din uz sau să-i iei drept aur veritabil." (Andre Comte-Sponville)

***

"Cea mai bună politeţe este onestitatea" (proverb american)

***

"Cu politeţea fină şi delicată ni se trec cu vederea multe cusururi, şi însuşirile bune ale noastre sunt arătate mai pregnant. Cei cărora le lipsesc manierele bune au mai multă nevoie de însuşiri temeinice, şi reputaţia lor se formează încet. În sfârşit, politeţea costă puţin şi aduce servicii multe"

"Dacă devenim morali - şi acest lucru este necesar pentru că morala şi chiar imoralitatea să fie posibile - aceasta se întâmplă deci nu datorită virtuţii, ci educaţiei, nu prin morală, ci prin politeţe, nu prin respect al valorilor, ci al uzanţelor" (Andre Comte-Sponville)

***

"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoşi!" (N. Steinhardt, Jurnalul fericirii")

(Ignatie Monahul, sursa: www.crestinortodox.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aforisme despre politeţe.
 Vizualizări articol: 881 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aforisme despre politeţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei