Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 ian 2009 - Anul XIV, nr. 15 (4001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Munca şi religia, mai importante pentru migranţii români decât prietenii sau timpul liber

Peste 50 la sută dintre migranţii români consideră munca şi religia elemente importante din viaţa lor, în timp ce doar 35 la sută afirmă acest lucru despre timpul liber şi doar 29 la sută despre prieteni, potrivit unui sondaj realizat de Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV).

Potrivit sondajului privind valorile migranţilor români, 86% dintre persoanele chestionate consideră familia a fi "foarte importantă". La întrebarea similară, munca înregistrează 56 la sută, iar religia 51 la sută.

În schimb, timpul liber a fost amintit ca "foarte important" de 35 la sută dintre persoanele chestionate, prietenii - de 29 la sută, în timp ce politica este considerată a fi foarte importantă doar de şase la sută dintre respondenţii români.

Potrivit cercetătorilor, munca reprezintă un element central al vieţii lor, lucru confirmat şi de European Values Survey 2008 (EVS 2008), care indică faptul că pentru jumătate dintre români munca reprezintă o datorie către societate, în timp ce 75 la sută consideră că trebuie să ai un loc de muncă.

"Cifrele sunt printre cele mai ridicate din Europa, confirmând poziţia ocupată de România între ţările europene participante la WVS 2005 cu cel mai ridicat ethos al muncii", susţin iniţiatorii studiului.

Românii se clasează pe primele locuri şi în ceea ce priveşte importanţa acordată religiei, cifrele înregistrate anul trecut indicând o relativă stabilizare la una din valorile cele mai ridicate din Europa.

"Cifrele amintite până aici plasează România pe primele locuri în Europa dacă luăm în considerare importanţa acordată muncii şi religiei, şi departe de restul UE în ce priveşte prietenii, timpul liber şi politica", arată iniţiatorii cercetării.

Potrivit acestora, în Europa, familia înregistrează cel mai ridicat scor al importanţei, doar în Olanda ea fiind depăşită de prieteni, care, altfel, în majoritatea ţărilor sunt pe locul doi sau trei.

Mai mult, dintre cele 98 de ţări investigate în toate valurile EVS, doar în Pakistan, Chile şi Peru, prietenii sunt mai puţin importanţi decât în România.

Religia, în schimb confirmă tendinţa opusă celei din restul societăţilor europene "dată de revitalizarea religioasă puternică" şi plasează România în vârful ierarhiei continentale.

"Doar ţări arabe sau africane (Irak, Maroc, Indonesia, Rwanda etc.) depăşesc România atunci când comparăm indicii opiniei dominate, în timp ce Turcia, Brazilia şi Trinidad-Tobago se plasau în 2005 la acelaşi nivel cu cel al ţării noastre", mai arată cercetătorii care au participat la realizarea sondajului.

Potrivit acestora, între migranţii care au răspuns la chestionar şi românii din ţară nu există diferenţe remarcabile în ce priveşte importanţa acordată familiei, muncii şi chiar politicii.

În schimb, datele despre timpul liber, prieteni şi mai ales religie indică o imagine care apropie diaspora mai mult de modelul european, îndepărtând-o de realitatea din ţară.

"În ce priveşte religia, există o diferenţă de-a dreptul uriaşă între migranţii ce au răspuns la sondaj şi românii din interiorul ţării. Aceasta se manifestă indiferent de vârstă sau educaţie, în sensul diminuării importanţei religiei, spre valori apropiate de cele din Europa de Vest", se arată în sondaj.

Potrivit iniţiatorilor, pentru realizarea sondajului au fost completate 612 chestionare, în perioada mai - octombrie 2008, 598 dintre aceste fiind valide.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Munca şi religia, mai importante pentru migranţii români decât prietenii sau timpul liber .
 Vizualizări articol: 701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Munca şi religia, mai importante pentru migranţii români decât prietenii sau timpul liber0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei