Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 nov 2008 - Anul XIII, nr. 268 (3949)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cu bani puţini

Mâncare sănătoasă în post

Asociate în mod corect şi servite în ordine, mâncărurile de post pot sătura pe oricare dintre noi. Iată două meniuri de prânz, în cadrul cărora se va servi mâncare numai de post:

 

Meniul I

 

Borş de legume

Ingrediente: cartofi, ceapă, morcovi, rădăcini de pătrunjel, ţelină, rădăcini de varză, borş acru, bulion, ulei, sare, verdeaţă tocată mărunt.

Mod de preparare: Zarzavaturile se curăţă, se spală şi se dau prin răzătoarea mare. Ceapa se taie mărunt şi se pune la fiert cu puţină apă şi ulei. Se adaugă zarzavatul şi se mai lasă la fiert. Se adaugă apoi cartofii tăiaţi cubuleţe mici, sare după gust, iar când toate sunt fierte, se adaugă bulionul şi imediat borşul care se lasă să dea numai în două-trei clocote. Se adaugă verdeaţa fin tocată.

 

Pizza de post:

Ingrediente: făină de grâu, drojdie, ulei, ardei în sos, măsline, ciuperci, sare şi piper.

Mod de preparare: Se amestecă făina cu drojdia dizolvată în puţină apă călduţă şi sare. Se face un aluat în care, pe parcursul frământării, se adaugă şi ulei. Se întinde o foaie de aluat în tava unsă cu margarină şi tapetată cu făină.

Separat, ceapa tăiată peştişor şi morcovul dat prin răzătoare se călesc. Se adaugă ciupercile. Se pune sare şi piper după gust. Pe foaia întinsă în tavă se întinde sosul cu ardei (în lipsă, se face un sos din bulion, cu puţină apă sau ketchup) peste care se pune compoziţia (tocăniţa cu ciuperci), uniform pe tot blatul. Se amestecă cu măsline tăiate feliuţe. Se dă la cuptor 30-40 de minute.

 

Mere la cuptor

Ingrediente: mere, gem (dulceaţă de vişine), margarină, zahăr.

Mod de preparare: Merele se spală, se scobesc de cotoare. În scobitură se pune puţină margarină, puţin zahăr şi o linguriţă de dulceaţa. Se aşează în tava unsă cu margarină şi se dau la cuptor până se înmoaie.

 

Meniul II

 

Borş de hribi cu cartofi

Ingrediente: hribi congelaţi sau uscaţi, ceapă, morcov, cartofi, rădăcina de ţelină, pătrunjel verde, borş acru şi ulei.

Mod de preparare: Se taie ceapa mărunt şi împreună cu morcovul, ţelina rădăcină (date prin răzătoare) se pun la fiert împreună şi cu hribii tăiaţi fideluţe sau cubuleţe. Apoi se adaugă cartofii tăiaţi cuburi, sarea şi piperul, după gust. Când toate sunt fierte, se adaugă borşul acru după gust. Uleiul se încinge şi se adaugă puţin bulion, apoi se pune în ciorbă. Se adaugă verdeaţă: pătrunjel, leuştean.

 

Stufat de mazăre:

Mazărea şi ciupercile se spală cu apă călduţă. Ceapa şi usturoiul se taie mărunt, iar ardeii şi roşiile se taie felii. Se amestecă totul, se pune ulei, sare, piper, apă şi se lasă la cuptor până scade. La sfârşit se adaugă verdeaţa tăiată mărunt.

 

Prăjitură cu morcov:

Se rade morcovul prin răzătoarea mică, se freacă apoi cu zahărul şi se pune la călit. După ce a scăzut zeama, se adaugă margarina şi se lasă la răcit. Se adaugă făina, bicarbonatul, se amestecă bine şi se împarte aluatul în două. O jumătate de aluat se întinde în tavă (tava este unsă cu margarină şi tapetată cu făină) peste care se aşează un strat de gem de prune sau oricare alt soi, după care se acoperă cu cea de a doua jumătate de aluat şi se pune la cuptor.

(pr. Cezar TABARNA şi Narcisa BALABAN)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mâncare sănătoasă în post.
 Vizualizări articol: 671 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mâncare sănătoasă în post0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei