Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 sep 2008 - Anul XIII, nr. 205 (3886)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calendar ortodox

1 septembrie - începutul anului bisericesc

Spre deosebire de anul civil, care începe la 1 ianuarie, prima zi din anul bisericesc este 1 septembrie, pentru că, după tradiţia moştenită din Legea Veche, aceasta a fost prima zi a creaţiei şi ziua în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi-a început activitatea Sa pe pământ. Părintele prof. dr. Mihai Aurel, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox 'Nifon Mitropolitul' din Bucureşti, ne-a spus că 'după tradiţia moştenită din Legea Veche, în această zi, care era şi începutul anului civil la evrei, s-a început creaţia lumii şi tot în această zi şi-ar fi început Mântuitorul activitatea Sa publică atunci când a citit în Sinagogă cuvintele proorocului Isaia cap. 61, v. 1-2, care profeţeau despre Sine, cuvinte reluate şi la Luca 4, după cum găsim şi în sinaxarul zilei din Mineiul lunii Septembrie'.

Centrul anului bisericesc, Învierea Domnului

În centrul anului bisericesc se află sărbătoarea Învierii Domnului, în funcţie de care anul bisericesc se împarte în trei perioade, numite după cartea principală de slujbă: perioada Triodului, perioada Penticostarului şi perioada Octoihului.

„În inima anului bisericesc stă sărbătoarea Învierii cu săptămâna Sfintelor Patimi de dinaintea ei. Ca mijloc de comemorare a vieţii şi activităţii răscumpărătoare a Mântuitorului, anul bisericesc se poate împărţi în trei mari perioade, numite după cartea principală de slujbă folosită de către cântăreţii de strană în fiecare din aceste perioade, şi anume: perioada Triodului, adică perioada prepascală, perioada Penticostarului, adică perioada pascală propriu-zisa, şi perioada Octoihului, adică perioada post-pascală, fiecare din acestea cuprinzând un anumit număr de săptămâni.

Timpul Triodului ţine de la Duminica Vameşului şi a Fariseului, adică cu trei săptămâni înainte de începutul postului Paştelui, până la Duminica Paştilor, în total 10 săptămâni.

Perioada Penticostarului ţine de la Duminica Paştelui până la Duminica I după Rusalii sau a Tuturor Sfinţilor, în total 8 săptămâni, iar perioada Octoihului ţine tot restul anului, adică de la sfârşitul Penticostarului până la începutul perioadei Triodului din anul următor. Este cea mai lungă perioadă din cursul anului bisericesc, durata acestei perioade putând fi între 40 şi 26 de săptămâni, în funcţie de data Paştelui”.

Rânduieli bisericeşti pe 1 septembrie

Părintele Mihai Aurel ne-a menţionat şi rânduielile liturgice specifice din prima zi a anului bisericesc: 'În cadrul sfintelor slujbe se săvârşeşte, alături de Sf. Liturghie, în care este prăznuit Sf. Simeon Stâlpnicul cu Sf. Marta, mama sa, sfinţirea apei şi un Te-Deum, de o slujbă specială pentru începutul anului bisericesc, în contrabalansare cu începutul anului civil, când şi atunci se săvârşeşte un Te-Deum, dar şi o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra noastră'.

 

(www.basilica.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 1 septembrie - începutul anului bisericesc.
 Vizualizări articol: 559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 septembrie - începutul anului bisericesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei