Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 iul 2008 - Anul XIII, nr. 162 (3843)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Muntele Mărturisitor” - o istorie despre munţi şi oameni cu destin

Acest volum de memorialistică, scris cu o admirabilă obiectivitate şi în spiritul adevărului istoric de Constantin Hrehor, reprezintă în acest cadru o lucrare monumentală închinată anilor de rezistenţă anticomunistă din spaţiul românesc, îndeosebi din cel bucovinean. Opul amintit este un omagiu adus tuturor celor care, în acei „ani ai rezistenţei, ani ai suferinţei” – cum însuşi autorul subintitulează prin extensie această operă fundamentală, s-au opus cu toată dârzenia şi fiinţa lor sistemului represiv totalitar, refractar faţă de mai toate valorile tradiţionale româneşti.

Toate aceste mărturii ale luptei anticomuniste sunt reunite într-un dialog deschis şi interesant, desfăşurat între autor şi un erou al acestei rezistenţe – Gavril Vatamaniuc -, fost ofiţer în cadrul Jandarmeriei române, şi se întinde pe o perioadă de timp cuprinsă aproximativ între 1947 şi 1989. Anii evocaţi sunt cei care şi-au pus amprenta dureroasă asupra a sute de mii de familii de români, lovite de o soartă necruţătoare. Însuşi eroul amintit a ţinut să precizeze la un moment dat, la începutul mărturisirilor sale, că: „lagărele, deportările, infernul comunist sunt plăgi care nu pot fi uitate. Care nu trebuie uitate.” Aceste răni nu se vindecă cu uşurinţă, oricât s-ar ierta faptele şi mai ales atrocităţile comise în numele egalitarismului şi societăţii de tip „socialist”, şi nici nu pot exonera de răspundere pe cei vinovaţi. Numele lor este pătat pentru veşnicie şi ei ar trebui desigur cunoscuţi şi arătaţi cu degetul, dacă nu pedepsiţi, măcar descoperiţi.

 

Rezistenţa armată din munţii Bucovinei

Cartea de faţă se încadrează în rândul volumelor de mărturii despre rezistenţa anticomunistă, înmulţite în zilele noastre, care infirmă teoria, susţinută de unii, a pasivităţii şi resemnării românilor în faţa tăvălugului comunist. Pentru a avea o imagine a „Apocalipsei care a fost”, mai cu seamă a Bucovinei, lucrarea lui Constantin Hrehor este una de referinţă, bine documentată, cu mărturii vii, care vorbesc de la sine despre perioada de tristă amintire la care fac trimitere. Desigur, jertfa adusă de fiecare dintre aceşti luptători pentru libertate nu poate fi lăudată şi apreciată cum se cuvine, în cuvinte. Cuvintele sunt mult prea sărace pentru a, putea  cântări acest tribut suprem plătit de ei, care este viaţa însăşi.

Despre rezistenţa armată din munţii Bucovinei putem spune că s-au ştiut până în momentul de faţă puţine lucruri. Doar unii locuitori ai acestui ţinut au avut informaţii ori s-au înscris în faptele relatate. Despre acestea, oricum, s-a auzit mai mult sau mai puţin. Dar este meritul incontestabil al autorului de a prezenta adevărul exact aşa cum este şi lucrurile exact cum s-au petrecut în realitatea însăşi.

 

Moartea înfruntată cu curaj

Ca să ne dăm seama până unde a mers comunismul, revelator este experimentul reeducării deţinuţilor din închisorile de la Piteşti, Gherla şi nu numai aici, dar şi regimul extrem de dur de exterminare fizică şi psihică din toate închisorile şi lagărele de muncă.

Mărturia lui Dumitru Bordeianu, citat alături de alţi martiri ai neamului nostru este mai mult decât sugestivă în acest sens: „Eram atât de slăbiţi fizic şi moral că, dacă ne-ar fi văzut un om normal din afara închisorii, ne-ar fi asemuit cu nişte strigoi sau cu nişte cadavre umblătoare.”

Cartea de faţă, prin autorul ei, depune mărturie despre ceea ce a însemnat adevărata rezistenţă a poporului român în faţa comunismului „importat” din Rusia. Ea adună mărturiile unora dintre cei mai înverşunaţi duşmani ai „holocaustului roşu”. „Munţii şi Obcinele Bucovinei, asociaţi cu aceşti vrednici luptători, au fost, pentru mulţi români care au purtat mereu arma în mână, şi adăpost şi cimitir. Hidra comunistă şi-a trimis vânătorii de oameni (securişti) înarmaţi până în dinţi, cu tehnica cea mai modernă împotriva unor oameni, care nu au făcut altceva decât să apere şi să spele onoarea pierdută a poporului român şi să-şi respecte jurământul de credinţă făcut înaintea lui Dumnezeu şi a ţării”.

Mărturiile sunt absolut zguduitoare. Moartea era înfruntată cu un curaj demn de strămoşii noştri care au cunoscut gloria şi libertatea. Ea nu i-a înspăimântat; au preferat să moară ca nişte daci liberi. De altfel, ca şi în cazul invaziei romanilor, această parte din Dacia era cea care rămăsese şi atunci să ducă stindardul cu cap de lup spre libertate. Nici romanii şi nici alte popoare sau imperii nu i-au determinat pe cei care luptau pentru apărarea fiinţei lor, să se plece în faţa duşmanilor.

 

Suferinţele

Muntele mărturisitor (editura Timpul, Iaşi, 2002) este o carte necesară şi evocatoare a unui trecut dramatic în care autorul a reuşit să prezinte, într-o manieră accesibilă, cele mai aspre momente ale vieţii eroice din munţi – rezistenţa dar şi capturarea celor care au luptat cu arma în mână până la capăt, cu speranţa că vor veni americanii şi ne vor întinde o mână de ajutor. Mărturiile personajului principal sunt, de asemenea, de o cutremurătoare sinceritate, în care e prezent destinul zecilor sau sutelor de mii de români, care au cunoscut drama puşcăriilor comuniste, a canalului Dunăre-Marea Neagră şi a persecuţiilor ulterioare. Torţionarii şi securiştii implicaţi în mod direct sunt puşi în evidenţă în tot comportamentul lor perfid, malefic.

Evocarea faptelor este urmărită de către autor într-un tempo crescent; i se lasă cititorului dreptul să îi judece pe asasini şi să le glorifice memoria celor morţi. E de reţinut punctul de vedere al eroului Gavril Vatamaniuc: „suferinţele celor mulţi din jurul meu, ale acelora care au făcut închisoarea cu mine şi pentru mine, ale văduvelor, ale maicilor cu copii rămase acasă, ale mărturisitorilor chinuiţi, ale tuturor acelora care au suferit în obezile comunismului, acestea merită consemnate în paginile istoriei”. Gavril Vatamaniuc nu este un erou, unul fictiv, ci unul cât se poate de real. Cele mai multe mărturii aparţin acestuia.

 

Constantin Hrehor, documentarist de forţă

Cartea lui Constantin Hrehor este o ofrandă adusă verticalităţii omului, moralităţii fără compromisuri şi fără de cusur. Comunismul a fost etichetat ca fiind „Antihristul pe pământ”, ceea ce nu este departe de realitate.

Mărturiile lui Vatamaniuc vin în sprijinul acestui adevăr: „rădăcina răului nu-i în aceşti oameni (comunişti, securişti etc.) ci într-un sistem diabolic, în comunismul care a deformat mentalităţi şi caractere, care a învrăjbit fraţi contra fraţi, care a înjosit omul şi l-a înlănţuit…” Luptătorii anticomunişti au avut o neclătinată speranţă în Dumnezeu şi prin acest suport moral s-au împotrivit minciunii bolşevice şi dictaturii comuniste copiate fidel, „după modelul Moscovei” şi „aplicată în mod sălbatic poporului român”.

Constantin Hrehor este, prin urmare, un documentarist de forţă, care a învăţat din lecţia istoriei că faptele distrugătoare pentru destinul oamenilor şi al naţiunii nu trebuie în nici un caz să se mai repete, chiar dacă, din păcate, oamenii uită atât de uşor, căci bine s-a spus că: „istoria ne învaţă că oamenii nu au învăţat nimic din istorie” (G.B. Shaw).

(de Radu Iacoboaie)

Articol (cronică/recenzie) publicat în revista Dacia literară, Nr.61 (4/2005), Iaşi, pp.55-56.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Muntele Mărturisitor” - o istorie despre munţi şi oameni cu destin.
 Vizualizări articol: 743 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 4 voturi
„Muntele Mărturisitor” - o istorie despre munţi şi oameni cu destin4.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei