PĂSTRĂV CU PIPER VERDE LA CUPTOR
Ingrediente:
- 2 păstrăvi (a 500 g fiecare)
- 100 g margarină
- 1 lingură piper verde
- 5 linguri ulei măsline
- 1 lingură suc lămâie
- sare, boia
- făină
Mod de preparare:
Se iau păstrăvii, se curăţă şi se spală după care se freacă cu sare. Se lasă aşa timp de 10 minute.
Într-un bol se sfarmă piperul verde boabe. Se adaugă margarina (sau unt dacă este mâncare de frupt) topit, zeama de lămâie şi uleiul. Se pune sosul într-o tavă şi se mişcă tava pe foc.
Se dau păstrăvii prin făină şi apoi se dau prin sosul din tavă. Deasupra se presară puţină boia.
În tavă se mai pun 50 ml de apă. Se ţine totul la cuptor 20 minute la 190C, timp în care se stropeşte cu sosul din tavă de 4, 5 ori.
Am mai lăsat 10 minute la 240C.
Se poate servi cu cartofi natur şi mujdei (2 căţei usturoi frecaţi cu sare + 1 legăturică pătrunjel tocat + ulei sau smântână - 200 g)
CHIFTELUŢE DE POST CU SOS DE CIUPERCI
Ingrediente:
- 1,5 kg peste oceanic
- ceapă 200 g
- ulei 125 g
- (ouă 3 buc., dacă nu se pregăteşte de post)
- verdeaţă 2 legături
- ciuperci 600 g
- morcovi 100 g
- ţelină 100 g
- făină 100 g
- unt, margarina 50 g
- vin 100 ml
- bulion de tomate 30 g
- pâine 1 / 2
- piper
- sare
Timp preparare: 40 minute
Mod de preparare:
Se scot fileurile peştilor şi se trec de două ori prin maşina de tocat împreună cu pâinea înmuiată în lapte sau apă şi stoarsă bine. Se taie mărunt ceapa, se căleşte în ulei şi jumătatea din cantitate se adaugă peste peşte alături de verdeaţa tocată, făină (eventual şi ouă, dacă nu este de post) piper şi sare. Se amestecă apoi toate aceste ingrediente. Se formează chifteluţe, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei. În uleiul care a rămas se căleşte zarzavatul de supă dat pe răzătoare şi restul de ceapă tocată care a rămas. Se adaugă apoi şi făina care a rămas, se pune puţină apă fierbinte în bulion pentru a-l subţia şi se adaugă şi el peste conţinut. Se lasă la fiert 30 de minute, apoi se pasează printr-o sită. Ciupercile după ce s-au tăiat felii, se călesc în unt, margarină, se sting cu un polonic de sos. Se toarnă peste restul de sos. Se pun chifteluţele în sos, se adaugă vinul şi se fierb împreună circa un sfert de oră. În final se adaugă verdeaţa rămasă şi se sărează după gust.