OREZ CU TON ŞI CASTRAVEŢI
Ingrediente: Un borcan castraveţi muraţi în oţet, orez, 2 conserve de ton în apă, o lămâie.
Mod de preparare: Într-o oală se pune o cană şi jumătate de orez, patru de apă, o linguriţă de sare, şi se pune pe foc. Când începe să se încălzească apa începeţi să urmăriţi orezul (gustând) să nu fie tare înăuntru dar în continuare să nu fie lipicios, când simţiţi că nu mai este crocant opriţi focul şi îl deşertaţi imediat într-o sită (sau orice). El nu se mai umflă la fel de tare ca şi până acum, în schimb este mai gustos şi nu se lipesc boabele de loc între ele.
Puneţi într-un bol mai mare două conserve de ton întreg (adică nu fărâmiţat), sare şi castraveţi muraţi tăiaţi felii, cam 50-60g (cât să nu fie cu mult mai mult decât ton). Dacă mai vreţi, mai suplimentaţi cu ton, dar nu exagerat, pentru că se face iar o pastă cu gust prea intens de ton şi nu e bună, stoarceţi şi o lămâie, amestecaţi, dar cu grijă să nu pisaţi orezul (amestecaţi numai puţin).
PEŞTE ALB ÎN SUC DE LEGUME
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapă, 1 legătură legume pentru supă (morcov, pătrunjel, ţelină), 2 linguri mari de margarină (ulei de măsline), 1 căţel de usturoi, 4 fileuri de cod (şalău, merluciu etc.), sare, piper, 1 lingură suc de lămâie, 1 linguriţă hrean ras amestecat cu oţet (din comerţ sau preparat pe loc).
Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi se toacă potrivit. Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se taie în feliuţe subţiri. Se pune grăsimea la încins într-o cratiţă. Se pun ceapa şi celelalte zarzavaturi să se călească vreme de 5 minute. Se adaugă usturoiul întreg şi 400 ml de apă. Se pune vasul pe foc să fiarbă. Se spală fileurile de cod şi se usucă într-un şervet. Se sărează, se piperează, se stropesc cu zeamă de lămâie. Se pun în cratiţă peste sucul legumelor. Se lasă 15 minute să fiarbă la foc mic. - La final, se pune şi hreanul şi se gustă mâncarea de sare şi de piper. Se serveşte cu garnitură de cartofi natur.