Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 apr 2008 - Anul XIII, nr. 90 (3771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Timpuri noi

Rolul Internetului în viaţa creştinului

În noua eră tehnologică, Sfânta Biserică Ortodoxă, fiind un organism viu trebuie să se adapteze noilor condiţii, ţinând pasul cu schimbările actualului mod de viaţă. Sfânta Biserică în epoca primară era în pas cu tehnologia informaţiei din perioada respectivă. Scrisul era una din tehnologiile timpului şi a fost folosit din plin de către Sfinţii Apostoli şi de către Sfinţii Părinţi. Dovadă sunt epistolele (scrisorile) cuprinse în Noul Testament pentru a transmite Cuvântul Adevărului către noile comunităţi înfiinţate, precum şi fixarea în scris de către Părinţii bisericeşti a adevărului revelat şi trăit din plin în perioada respectivă (Sfânta Tradiţie).

Cuvântul Semănătorului trebuie semănat pe un nou teren ce se arată la orizont şi anume pe cel digital, ce este alterat uneori cu tot felul de lucruri imorale ce pot întina sufletele oamenilor.

Pe Internet avem de a face cu un nou "câmp duhovnicesc din ogorul cel mare al Evangheliei Domnului". Ar fi o mare lipsă dacă nu s-ar face nimic şi cred din tot sufletul că Domnul a rânduit aceste vremuri împreună cu toate posibilităţile tehnice, pentru a uşura accesul tuturor la Cuvântul Adevărului.

Viaţa contemporanilor noştri este una tumultuoasă, agitată, cu program prelungit de serviciu, uneori şi în week-end, fără să mai aibă timp să ajungă la Sfânta Biserică, singura lor legătură cu biserica fiind uneori radioul religios sau internetul.

Menţionez că radioul religios ortodox se poate asculta şi on line (pe internet).

Exemplu: Radio Trinitas, Radio Renaşterea, Radio Dobrogea, Radio Reîntregirea, Radio Ortodox, Radio Lumina, Radio Oastea Domnului.

Internetul poate fi accesat foarte uşor de la birou sau de acasă. Se estimează că în viitorul apropiat vor fi foarte puţini cei care nu vor avea acces la internet.

Sfântul Vasile cel Mare spune că trebuie să fim ca albinele şi să culegem doar ce este bun. Precum ele iau polenul uneori chiar şi din pălămide, aşa şi noi din ceea ce ne înconjoară trebuie să alegem doar binele. Noi nu trebuie să ne pierdem identitatea ca Biserică, dar trebuie să ne adaptăm nevoilor şi situaţiilor concrete.

Trebuie să predicăm de câte ori avem ocazia "cu timp şi fără timp", în tot locul, inclusiv în spaţiul virtual, al internetului şi al undelor radio.

Am auzit pe cineva care rostea jignitor "infernet" în loc de internet, susţinând că internetul este ceva dăunător. Orice lucru este bun, dar aceasta depinde de modul în care îl foloseşti.

La sfârşitul Genezei "a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte" (Facerea 1, 31).

De exemplu: Un cuţit în mâna unui criminal săvârşeşte o crimă, în mâna unui bucătar bun - o mâncare gustoasă, iar în mâna unui doctor priceput salvează o viaţă.

 

Internetul folosit de nişte creştini buni poate salva suflete

Desigur că acest spaţiu virtual nu este de ajuns pentru mântuirea sufletelor, fiind necesar neapărat contactul direct cu Sfânta Biserică pentru primirea Sfintelor Taine personal şi direct.

Internetul poate fi o formă de întărire duhovnicească, de expunere a învăţăturii ortodoxe către toate neamurile, fără însă a se renunţa la metodele tradiţionale.

Internetul este o "carte" uşor de deschis pentru fiecare. Acum depinde de paginile scrise. Pot fi dăunătoare dacă conţin mizeriile contemporane sau pot fi ziditoare dacă aduc Cuvântul lui Dumnezeu.

Harul dumnezeiesc lucrează în toate spaţiile, sfinţind totul, inclusiv spaţiul virtual.

Depinde de noi să conştientizăm misiunea noastră şi să putem să ne adaptăm nevoilor actuale, dar fără a pierde mărgăritarul credinţei adevărate ortodoxe. Nu trebuie să aruncăm mărgăritarele cuprinse în Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie (ex. scrierile Sfinţilor Părinţi), dar trebuie să le împărtăşim şi celorlalţi.

Nu trebuie să ascundem Lumina sub obroc, ci trebuie să o lăsăm să lumineze toate neamurile, potrivit Cuvântului MântuitoruluiIisus Hristos. nostru

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rolul Internetului în viaţa creştinului.
 Vizualizări articol: 738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rolul Internetului în viaţa creştinului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei