Supă cremă de ciuperci
Ingrediente:
- 3 cepe mici (sau una mare)
- 100 ml apă (sau smântână groasă, dacă se pregăteşte mâncare de frupt)
- 2-300 gr ciuperci champignon
- o lingură de griş
- un cartof mic
- 3-4 linguri ulei (sau cât cuprinde ceapa pentru a se prăji uşor şi frumos) de floarea-soarelui sau de măsline
- sare (cca. o linguriţă la litru de apă) şi piper (după gust)
- frunze de coriandru uscat (nu are aroma puternică a celui verde, ci o aromă mult diferită şi mai delicată) sau pătrunjel
- 2.5 litri supă de legume (sau apă, dar supa se face foarte uşor, dintr-o ceapă, un morcov, nişte ţelină, dafin, boabe de piper)
- o linguriţă-două de zeamă de lămâie (opţional şi numai dacă supa iese prea dulce)
Preparare:
Se curăţă ceapa, se toacă mare şi se aruncă în oală la prăjit, împreună cu uleiul. Se lasă la foc potrivit cu capac.
Între timp se spală ciupercuţele şi se toacă mare şi neglijent, amestecând din când în când prin ceapă, să nu se ardă.
Se aruncă şi ciupercuţele peste ceapă, se învârte de două ori, se pune rapid capacul şi se lasă focul la mediu. În zece minute şi câteva amestecări ciupercuţele vor scădea mult în volum şi vor fi tocmai gata.
Se adaugă supa şi cartoful tăiat cuburi. Acum se lasă la foc iute până începe să clocotească niţel, apoi se dă focul la mediu spre mic. Se lasă să fiarbă cu capac.
După vreo 10-15 minute de clocotit (cât îi ia cartofului să se moaie), se amestecă apa, pentru o supă de post sau smântâna (pentru mâncare de frupt) cu lingura de griş şi se adaugă la supă. Se amestecă bine şi se mai lasă la fiert încă 5 minute.
Se ia mixerul cu picior şi se pune în funcţiune, de preferat în oala luată de pe foc. Se mixează bine-bine să nu rămână bucăţele nici cât un bob de mac. Cu cât se mixează mai mult, cu atât va fi supa mai fină.
Sigur că se pot păstra câteva ciupercuţe separat înainte de a pune mixerul în funcţiune, ciupercuţe care se adaugă apoi în supa cremă - supa va dobândi un aspect deosebit.
Şi evident că se poate folosi în loc de mixerul cu picior, un robot în care se toarnă supa, se procesează, apoi se pune la loc în oală.
În acest moment se potriveşte de sare şi piper, apoi se adaugă coriandrul. Dacă e prea dulce se drege cu puţină zeama de lămâie. Se mai lasă un clocot şi supa e gata.
Această supă cremă nu va ieşi groasă, totuşi suficient cât să se poată numi supă-cremă.