Săptămâna Albă precede începutul Postului Mare şi este menită să îi pregătească pe credincioşi pentru perioada de pocăinţă şi de post care va urma.
În Săptămâna Albă se face dezlegare la lapte, brânză, ouă şi peşte.
Despre semnificaţia acestei săptămâni a vorbit preotul Vasile Dumitrescu, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Curtea de Argeş:
"Tot ceea ce se mişcă din punct de vedere liturgic în Biserică se raportează la Învierea Domnului. Înainte de a începe Postul Paştelui există o săptămână de pregătire, Săptămâna Brânzei, care este prezentă în întreaga Ortodoxie şi care începe cu Duminica Izgonirii lui Adam din rai.
Această săptămână face trecerea către Postul Paştelui, fiind o pregătire pe care o realizăm fiecare dintre noi, încât trebuie să pregătim trupul pas cu pas ca să nu clacheze, ca să nu se îmbolnăvească, deoarece postul nu aduce o omorâre a trupului, nici chinuirea lui, ci străvezirea lui pentru lucrările duhovniceşti".
Zile aliturgice
De asemenea, părintele Vasile Dumitrescu a subliniat şi caracteristicile acestei perioade, cunoscută în popor sub denumirea de "Săptămâna Albă":
"În evlavia poporului, această săptămână are o importanţă aparte. De aceea, se face dezlegare la lapte, brânza şi ouă, şi ca să subliniem dinamica Tradiţiei şi faptul că Biserica participă la fiecare context al epocii, acum se face dezlegare şi la peşte, ca să fie mai uşor creştinilor pentru a-şi asuma postul care urmează.
Nu trebuie trecut cu vederea faptul că miercurea şi vinerea din această săptămână sunt zile aliturgice, deoarece se ajunează anticipându-se rânduielile postului, dar nu trebuie să trecem cu vederea nici faptul că această perioadă este precedată de pomenirea morţilor".