Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 mar 2008 - Anul XIII, nr. 53 (3734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sinteza

Activităţi multiple şi nevoi crescânde

Anul care s-a încheiat a fost marcat de evenimente bisericeşti deosebite (trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist - 30 iulie 2007 şi alegerea la 12 septembrie şi întronizarea la 30 septembrie a celui de-al VI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române), activitatea Bisericii Ortodoxe Române concentrându-se pe trei direcţii principale: pastoral-liturgică, cultural-misionară şi social-caritativă.

Activitatea Cultural - Misionară

Experienţa ultimilor ani a dovedit faptul că cea mai puternică influenţă asupra opiniei publice este exercitată prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă. În acest sens, a fost înfiinţat şi apoi inaugurat, la 27 octombrie 2007 Centrul de presă „Basilica” al Patriarhiei Române, care cuprinde postul de televiziune TRINITAS TV, postul de Radio TRINITAS, cotidianul „ZIARUL LUMINA” împreună cu săptămânalul „LUMINA DE DUMINICĂ”, agenţia de ştiri „Basilica” şi Biroul de Presă. Patriarhia Română are astfel posibilitatea de a face cunoscute mult mai bine viaţa şi lucrarea Bisericii Ortodoxe Române şi de a răspunde cu promptitudine provocărilor venite din partea unei societăţi pluraliste şi în proces rapid de secularizare.

 

Radio Trinitas

Biroul de Presă s-a ocupat printre altele şi de organizarea unor evenimente culturale, aşa cum a fost cazul concertului de „Cântări bizantine şi de tradiţie bizantină”, desfăşurat în cadrul festivalului „Bucureşti - oraş al muzicii”, organizat împreună cu Societatea Română de Radiodifuziune şi Uniunea Europeană de Radio, fiind transmis în direct, la radio, în mai multe ţări europene. Împreună cu Sectorul Relaţii bisericeşti şi interreligioase, Biroul de Presă a redactat Buletinul informativ în limba engleză, News Bulletin, şi este responsabil cu pagina de prezentare pe Internet a Patriarhiei Române, pagina oficială a Bisericii Ortodoxe Române, de pe care se poate asculta on-line postul de radio TRINITAS al Patriarhiei Române.
Activităţile desfăşurate de Radio TRINITAS în lunile octombrie – decembrie au demonstrat că acesta reprezintă cea mai importantă instituţie media a Bisericii Ortodoxe Române, fiind principala sursă de prezentare a lucrării pastoral-misionare, cultural şi sociale a acesteia. În dimineaţa zilei de 27 octombrie, sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, slujba Sfintei Liturghii a fost transmisă în direct de Radio TRINITAS, după care a urmat slujba de sfinţire a studiourilor Radio TRINITAS şi TRINITAS TV oficiată în incinta postului de radio, după care emisia Radio TRINITAS Bucureşti a fost binecuvântată de la microfonul Radio TRINITAS Bucureşti pentru ascultătorii din întreaga ţară şi, prin internet, din străinătate.

 

Ziarul Lumina

Din 26 noiembrie 2007, 'Ziarul Lumina' a început să fie difuzat şi în Bucureşti. În momentul de faţă, săptămânalul 'Lumina de Duminică' acoperă prin abonamente întreg teritoriul ţării. Pentru difuzarea 'Ziarului Lumina' la nivel naţional, prin abonamente şi prin difuzorii de presă, este absolut necesară tipărirea cotidianului în Bucureşti şi într-un oraş din Transilvania. Achiziţionarea şi punerea în funcţiune a unei rotative de către Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române va constitui un suport logistic extrem de important pentru buna desfăşurare a activităţii 'Ziarului Lumina'. Investiţia este necesară, deşi foarte costisitoare (peste 700.000 euro). Avem nevoie, aşadar, de sprijin financiar imediat. Pagina de internet de la adresa www.ziarullumina.ro este accesată nu doar de românii din ţară, ci şi de cei din diaspora, ziarul fiind astfel un sprijin real şi pentru activitatea eparhiilor din afara graniţelor ţării.
Din 14 decembrie 2007, ziarul 'Vestitorul Ortodoxiei' a devenit revista 'Vestitorul Ortodoxiei', iar redacţia revistei 'Vestitorul Ortodoxiei' a devenit o subredacţie a 'Ziarului Lumina'. Scopul acestei decizii a fost acela de a reorganiza, atât sub aspect editorial, cât şi sub aspect grafic această publicaţie, astfel încât ea să sintetizeze într-o manieră atrăgătoare, modernă, cele mai importante evenimente din întreaga Ortodoxie.
Prin editarea unui cotidian, a unui săptămânal şi a unei reviste lunare, respectiv, 'Ziarul Lumina', 'Lumina de Duminică' şi 'Vestitorul Ortodoxiei', Patriarhia Română oferă, în domeniul presei scrise, un triptic informaţional şi misionar extrem de util atât clericilor, cât şi mirenilor de cele mai diverse vârste şi preocupări.
Împlinirea celor 1600 de ani de la strămutarea Sfântului Ioan Gură de Aur la viaţa veşnică (407 - 2007) a fost omagiată de Editura Institutului Biblic prin publicarea a 4 volume de traduceri inedite din textele hrisostomice şi prin reeditarea altor 4 volume de scrieri ale acestui mare Părinte al Bisericii.

 

Patrimoniul Cultural

Tipografia Institutului Biblic a participat la o serie de activităţii culturale şi târguri: Salonul de Carte şi Presă Bucureşti, Târgul Internaţional de Carte BOOKFEST, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva şi a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Târgul Naţional de Carte şi Revistă Religioasă, Târgul Internaţional Gaudeamus.
În cadrul Sectorului Patrimoniul Cultural a luat fiinţă, în premieră, Centrul de Pregătire pentru Patrimoniu al Patriarhiei Române, ale cărui diplome au recunoaştere pe plan naţional. În Patriarhia Română funcţionează, în prezent, 275 muzee şi colecţii muzeale şi 42 de centre de ocrotire a patrimoniului cultural. Pentru aplicarea protocolului încheiat în 2000 şi 2005 cu Poliţia Română pentru evidenţa şi protecţia antifurt a patrimoniului bisericesc mobil, au fost fişate la Sectorul Patrimoniul Cultural peste 1.300 obiecte, iar la nivelul întregii ţări au fost raportate ca fişate peste 45.000 obiecte. În cursul anului 2007, au fost realizate la nivelul centrelor eparhiale şi al Patriarhiei Române expoziţii ale ediţiei a XV-a a concursului naţional anual Icoana din sufletul copilului.

 

Învăţământ religios

În anul şcolar 2006 -2007, 10.014 profesori au predat disciplina Religie în şcolile de stat, iar 42 de inspectori de specialitate şi-au desfăşurat activitatea specifică. Învăţământul teologic ortodox preuniversitar se desfăşoară în cadrul Patriarhiei Române, în: 11 şcoli de cântăreţi bisericeşti cu 493 elevi; 33 seminarii teologice ortodoxe liceale, 3 licee teologice ortodoxe şi 3 licee pedagogice cu clase de profil teologic, în care îşi desfăşoară activitatea didactică 799 profesori şi au fost şcolarizaţi 6.485 elevi. În Patriarhia Română funcţionează, de asemenea, 2 şcoli postliceale teologico-sanitare, în regim de autofinanţare.
Învăţământul teologic ortodox superior este reprezentat prin 11 facultăţi de teologie şi 4 departamente de teologie, incluse în cadrul altor facultăţi. Studiile sunt structurate conform învăţământului universitar, pe trei trepte: Licenţă (4 ani pentru specializarea Teologie Pastorală şi 3 ani pentru celelalte specializări), Masterat (2 ani) şi Doctorat (3 ani). La Licenţă, studiile sunt organizate pe 4 specializări: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Socială şi Artă Sacră. În anul universitar 2006 - 2007, au fost şcolarizaţi 9.365 studenţi. Cursurile de Masterat sunt organizate la 12 facultăţi (1.942 masteranzi), iar studiile de Doctorat se organizează în cinci centre universitare (450 doctoranzi). Cifra generală de şcolarizare, în cadrul învăţământului teologic universitar, este de 11.757 studenţi. În anul universitar 2006 - 2007, 433 cadre didactice au activat în cadrul învăţământului teologic superior. La studii în diferite instituţii de învăţământ din străinătate se află aproximativ 130 teologi români, majoritatea în Grecia, iar la seminariile şi facultăţile din cadrul Patriarhiei Române sunt înscrişi 186 cetăţeni străini (printre care şi etnici români), dintre care 76 la studii preuniversitare şi 110 la studii universitare şi postuniversitare. În cadrul facultăţilor de teologie ortodoxă au fost organizate 68 de consfătuiri, congrese, simpozioane, conferinţe sau informări ştiinţifice.

(† Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activităţi multiple şi nevoi crescânde.
 Vizualizări articol: 661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Activităţi multiple şi nevoi crescânde5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Castraveţi la frigăruie (Ukorky no rajnikock)- reţetă slovacă- 350g castraveţi 200g cârnăciori mici de bere, picanţi1 frunză de dafin5 boabe de piper1/2 linguriţă boia de ardei1 lingură oţet400ml apă1 ou2 linguri muştar200ml lapte60g făinăulei pentru prăjitun... Citeşte