Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2008 - Anul XIII, nr. 41 (3722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Micul catehism

Rânduiala punerii numelui celui nou-născut

La opt zile după naştere, preotul citeşte copilului o rugăciune, în timpul căreia îl binecuvintează, făcându-i semnul Sfintei Cruci la frunte - pentru luminarea minţii, la gură - pentru sfinţirea cuvântului, şi la piept - pentru ca inima să-i fie ferită de pofte şi de patimi trupeşti.
Urmează rugăciunea specială pentru punerea numelui, care se pomeneşte pentru primă dată la cuvintele: „Să se însemneze lumina feţei Tale peste robul Tău acesta… şi să se însemneze Crucea Unuia-Născut Fiului Tău în inima şi în cugetul lui”. Această rugăciune este un fel de pregătire pentru botez, după cum reiese din textul acesteia: „Şi dă, Doamne, ca numele Tău cel sfânt să rămână nelepădat de el când se va uni, la vremea cuvenită, cu Biserica Ta cea sfântă, desăvârşindu-se prin înfricoşătoarele Taine ale Hristosului Tău”, după care preotul ia pruncul în braţe şi face cu el semnul Sfintei Cruci, cântând troparul şi condacul Întâmpinării Domnului, apoi rosteşte cuvintele pentru încheierea slujbei.
Rânduiala punerii numelui copilului, de cele mai multe ori, se face o dată cu sfinţirea apei din Rânduiala în ziua întâi pentru femeia lehuză.

Ce nume vom da nou - născutului?

Numele care trebuie date nou-născuţilor sunt cele ale sfinţilor din calendar, care sunt nume sfinte şi sfinţitoare. Această sfinţenie se transmite celor ce le poartă. De aceea, mulţi creştini ortodocşi aleg pentru copii numele unui sfânt din ziua în care s-au născut. Alţii aleg numele părinţilor sau al sfântului hramului Bisericii din parohia lor. Sfinţii sunt plăcuţi lui Dumnezeu şi viaţa lor poate fi luată ca model de către cei care le poartă numele. Alegerea de nume străine de calendar este o formă de singularizare, de ieşire din comuniune. Singularizarea este o stare anormală în viaţa duhovnicească, o formă de egoism care poate împiedica creşterea duhovnicească a copilului.  

(pr. Gheorghe Mihăilă)

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rânduiala punerii numelui celui nou-născut.
 Vizualizări articol: 694 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Rânduiala punerii numelui celui nou-născut5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piept de pui cu grâu 4 porţii - 40 minute 2 piepţi de pui mai mari400g grâu 1 ceapă2 morcovi1 păstârnac4 linguri ulei100g stafide1 ardei iute1 leg. pătrunjel verde1 lămâie± sare, piper Taie carnea în bucăţi mai... Citeşte