Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 ian 2008 - Anul XIII, nr. 3 (3684)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pastorală la naşterea Domnului nostru Iisus Hristos

Anul mântuirii 2007

Iubitului nostru cler, cinului monahal şi fii duhovniceşti,

Acest mare praznic al Naşterii Domnului este o sărbătoare atât pentru cei în vârstă, cât şi pentru cei tineri care, încă din postul Naşterii Domnului încep să cânte frumoasele colinde, care numai în ţara noastră se cântă aşa de frumos.

Acum să vedem ce spune Prorocul Isaia şi tălmăcirea Sf. Ioan Gură de Aur: "Iar aceste toate s-au făcut ca să se plinească ceea ce s-a zis de Domnul prin proorocul ce zice: "Iată Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu şi se va chema numele Lui EMANUEL, ce se tâlcuieşte <Cu noi este Dumnezeu>".

Propovăduire

După vrednicia minunii, atât cât a fost cu putinţă îngerul a strigat spunând: "Iar acestea toate s-au făcut". Când îngerul a văzut oceanul şi adâncul iubirii de oameni a Lui Dumnezeu, când a văzut înfăptuit ceea ce nu era nădăjduit, când a văzut suspendarea legilor firii şi împăcarea lui Dumnezeu cu oamenii, când a văzut pe Cel mai presus de toate, pogorându-se la cele mai prejos de toate, când a văzut dărâmarea zidului din mijloc al vrajbei, desfiinţarea piedicilor şi altele cu mult mai mari decât acestea, într-un cuvânt a înfăţişat minunea, spunând: "Iar acestea toate s-au făcut ca să se plinească ceea ce s-a zis de la Domnul". "Să nu socotiţi, că acum s-a hotărât acestea” ne spune îngerul. Au fost propovăduite cu multă vreme înainte. Şi-l trimite îngerul pe Iosif: la Prorocul Isaia, pentru că de s-ar fi întâmplat ca Iosif, trezindu-se din somn să uite cuvintele spuse în vis, să-şi aducă aminte de cuvintele profetice, pe care el adeseori le citea şi astfel să­-şi amintească şi de cele ce i-a spus îngerul. I-a vorbit Fecioarei de Proorocul Isaia, pentru că şi ea cunoştea foarte bine Sfânta Scriptură, dar nu precum Iosif, care avea 80 de ani şi din tinereţile lui ştia Sfintele Scripturi. Steaua de la Răsărit

Poate vor întreba unii pentru ce a spus îngerul "vei chema numele Lui Emanuel şi nu IISUS HRISTOS?" Acest lucru îl lămureşte Sf. Ioan Gură de Aur şi spune: ''vor chema (adică mulţimile) numele Lui, "Emanuel” din faptele sale. Avem în Biserică anumiţi sfinţi, precum Sf. Vasile cel Mare sau Sf. Grigore Teologul; deci numele de familie nu era nici de cel mare, nici de teologul, ci l-au luat din faptele lor mari şi din înaltele lor cuvinte teologice sau Sf. Ioan Gură de Aur a luat numele de la frumoasa viersuire şi înălţime a cugetării.

Iar, dacă s-a născut Iisus în Beetlehemul Iudeii în zilele lui Irod împăratul, iată magi de la răsărit au venit în Ierusalim zicând: "Unde este Împăratul Iudeilor, Care s-a născut de curând? Că am văzut steaua Lui la Răsărit şi am venit să ne închinăm Lui."

Ce a făcut Irod împăratul? A adunat pe toţi bătrânii lui Israel, arhiereii şi cărturarii să-i întrebe unde trebuie să se nască Hristos. Iar ei i-au răspuns ,,în Bethleemul Iudeii" că aşa zice proorocul Miheea, ,,şi tu Bethleemul Iudeii, cu nimic nu eşti mai mic între domnii pământului lui Iuda". A proorocit şi Patriarhul Iacov arătându-ne exact şi timpul venirii Lui "nu v-a lipsi Domn din Iuda, nici Povăţuitor din coapsele Lui, până vor veni cele gătite Lui şi acela v-a fi aşteptarea neamurilor."

Libertatea de voinţă

Merită să vedem de unde le-a venit magilor ideea să se ducă şi să se închine lui Hristos şi cine i-a întrebat?

După părerea Sfinţilor Părinţi nu s-a datorat numai stelei, ci şi Harului lui Dumnezeu care a pus în mişcare sufletele lor, aşa cum a tăcut şi cu Împăratul Kir, determinându-l să pună în libertate poporul iudeu, care era în robia babiloniană.

Dumnezeu nu vrea să nimicească libertatea noastră de voinţă, la fel cum a făut cu Sf. Apostol Pavel chemându-l printr-un glas de sus (Faptele apostolilor cap.9, 4,6) "prin aceasta s-a văzut şi Harul Dumnezeiesc" dar şi ascultarea lui Pavel.

Pentru ce Dumnezeu n-a făcut cunoscută Naşterea Domnului tuturor magilor? Pentru că nu aveau să creadă toţi, şi de aceea Dumnezeu a descoperit numai celor ce erau credincioşi. Deci multe neamuri au pierit, dar Dumnezeu pe Proorocul Iona numai la niniviteni l-a trimis; doi tâlhari au fost pe cruce, unul s-a mântuit, iar celălalt s-a pierdut. Sunt în Sf. Scriptură foarte multe exemple de acest fel, dar ne oprim aici.

Iubiţi credincioşi şi fii duhovniceşti,

Nu avem cuvinte de mulţumire pentru toate binecuvântările pe care Dumnezeu le-a revărsat în acest an peste Biserica noastră şi, chiar dacă am trăi o mie de ani, tot nu putem să-I mulţumim.

Dumnezeu să binecuvânteze şi de acum înainte Biserica noastră aşa ca şi până acum, cu sfinţiri de biserici, cu sfinţiri de arhierei, preoţi şi diaconi şi cu libertatea, pe care Dumnezeu a dăruit-o Bisericii noastre prin Darul Lui. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi şi vă urez ca Sfintele Sărbători să vă aducă belşug de bucurii, multă sănătate şi mântuire.

La mulţi ani şi arhiereşti binecuvântări!

Arhlepiscop şi Mitropolit
Vlasie Mogârzan

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anul mântuirii 2007.
 Vizualizări articol: 807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anul mântuirii 20070.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chiftele economice la cuptor 30-35 bucăţi - 65 minute 1 kg carne tocată (amestec vită, porc)2 morcovi mari4 cepe mari2 căţei de usturoi1 leg. mărar1 leg. pătrunjel6-7 felii  de pâine3 ouă ± sare, piper Amestecaţi carnea tocată cu morcovii daţi pe... Citeşte