Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 nov 2007 - Anul XII, nr. 277 (3649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Necurăţia femeii şi viaţa bisericească

Teologia are multe probleme atunci când trebuie să vorbească lumii moderne despre femeie. În faţa sufragetelor şi a feministelor, în faţa emancipării femeii şi a dorinţei acesteia de a-l egala şi chiar de a-l întrece pe bărbat, teologia apare mai degrabă ca ofensatoare, de pildă atunci când îi refuză femeii preoţia, îi cere să tacă în biserică sau îi spune că bărbatul este capul ei. Acestea şi multe alte subiecte sensibile macină relaţia femeii moderne cu Biserica şi constituie tot atâtea pricini de revoltă, mai ales printre tinere. Dar nu teologia înalţă, care va găsi probabil soluţii pentru eliminarea neînţelegerilor, mă interesează acum, ci mărunţişurile practicate în mod fanatic, care sapă la temelia relaţiei femeilor credincioase cu viaţa bisericească.

Între altele, continuă să mă surprindă cu câtă înverşunare aud susţinându-se că femeile aflate în perioada menstruaţiei nu au voie să intre în biserică. Mulţi preoţi susţin asta, interzicându-le accesul în biserici în zilele sensibile, iar multe femei cred acelaşi lucru. Explicaţia oferită îndeobşte este aceea că, în această perioadă, femeia ar fi necurată. Aici e problema!

În ce fel e necurată la ciclu femeia? Spiritual nu văd cum, din moment ce aşa a fost ea lăsată de Dumnezeu - şi nu cred că un credincios poate admite că creaţia este necurată. Fizic, atunci? Da, dacă e să fim amănunţiţi şi grijulii cu igiena, numai că în lumea modernă problema a fost demult rezolvată, iar reclamele TV ne arată obsesiv şi cum. Cred, mai degrabă, că împărtăşim inerţial încă o credinţă păgână, conform căreia erau consideraţi necuraţi acei oameni care erau diferiţi. Or, o dată pe lună, femeia este diferită, dar asta nu o face - şi nu o poate face - nepotrivită pentru viaţa bisericească. De altfel, nici un canon al Bisericii Ortodoxe nu prevede vreo interdicţie în acest sens, ceea ce mă face să cred că înverşunarea cu care femeia continuă să fie alungată temporar din biserici este dovada unei cumplite ignoranţe semidocte. Există, ce-i drept, un canon care interzice vărsarea de sânge în biserică, dar asta e cu totul altceva şi se referă strict la ucidere.

Ignoranţa la credincioşi şi la unii slujitori ai Bisericii

Din păcate, aceeaşi ignoranţă se prelungeşte şi în altă direcţie, anume atunci când tânăra mamă află (uneori chiar din gura preotului) că nu are voie să fie în biserică la botezul copilului ei. Stupefacţie din nou! Oare naşterea unui prunc este sursa vreunui rău spiritual? Cum ar putea cineva să creadă asta, din moment ce Biblia însăşi spune că "femeia se mântuieşte prin naşterea de prunci"?! Cum se poate întâmpla ca mamei, care a născut trupeşte, să i se interzică să asiste şi la naşterea spirituală în Hristos a pruncului ei?! Sau o fi iar necurăţia trupească? Ei bine, medicina şi săpunul au rezolvat demult şi această situaţie. Înseamnă că şi unii credincioşi şi unii slujitori trebuie să-şi rezolve problemele legate de ignoranţă. Altfel, aşa-zisa necurăţie a femeii în situaţiile de mai sus riscă să perpetueze acel curent nefast din mentalitatea românească prin care femeia este încă sluga bărbatului şi inferioară acestuia.

De fapt, relaţia corectă între bărbat şi femeie este una de COMPLEMENTARITATE, nu una de CONCURENŢĂ. Iar necurăţia unuia sau a alteia stă în abaterea sa de la firesc, nu în manifestările sale după fire şi după măsură. Slujitorii zeloşi ar avea multe altele de îndreptat, orientându-şi râvna spre cauze mai bune, iar nu spre formalisme superstiţioase de origine precreştină, care nu fac decât să creeze tensiuni inutile şi să întreţină mentalităţi retrograde, confundându-se încă o dată Tradiţia cu apucătură.

(Cristian TABĂRĂ, Lumea credinţei, anul II)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Necurăţia femeii şi viaţa bisericească.
 Vizualizări articol: 717 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Necurăţia femeii şi viaţa bisericească0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei