Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 oct 2007 - Anul XII, nr. 252 (3627)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

văzută de primarul municipiului Suceava Ion Lungu

620 de ani de atestare documentară a municipiului Suceava

"

Un lucru important pentru noi este iniţierea pregătirilor pentru sărbătorirea a 620 de ani  de atestare documentară a municipiului Suceava. Această sărbătoare va fi marcată în perioada 8-10 februarie 2008. Din punctul meu de vedere este un moment important pentru suceveni, pentru că eu cred în promovarea municipiului Suceava, în promovarea Cetăţii de Scaun ca vârf de lance în strategia noastră de turism.

Cetatea de Scaun este pentru suceveni o comoară inestimabilă, o mărturie a istoriei pe care trebuie să o punem în valoare. În acest sens, Primăria Suceava a depus deja, la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est, un proiect pentru a atrage fonduri structurale pentru restaurarea Cetăţii de Scaun. În acest proiect, suntem parteneri cu Consiliul Judeţean, având în vedere că Cetatea de Scaun este în patrimoniul Complexului Muzeal Bucovina.

În cadrul Comisiei tehnice, întrunite săptămâna trecută, s-a făcut o primă vizionare a studiului de fezabilitate pe care municipalitatea vrea să-l prezinte pentru modernizarea Cetăţii de Scaun. Imaginile de pe computer arată schimbări superbe ale acestui obiectiv şi sperăm ca ele să devină realitate. În Cetatea de Scaun şi în Parcul Şipote există foarte multe puncte de interes, precum axa de legătură între Cetate şi statuia lui Ştefan cel Mare.

În măsura în care acest proiect se va realiza, proiectul vizând, în primul rând, salvarea Cetăţii, se va consolida şi versantul din acea zonă, care acum alunecă. Vom mai ridica aproximativ 1 metru din zidul Cetăţii, pentru că vrem să o readucem foarte aproape de ceea ce a fost în vremea lui Ştefan cel Mare. Intenţionăm să aducem utilităţi în zonă, iluminat public, canalizare, reţele de apă, să amenajăm spaţii comerciale, chiar un restaurant, spaţii în care să recreăm legende, astfel încât să putem atrage cât mai mulţi turişti.

Anul viitor, se împlinesc 620 de ani de atestare documentară a aşezării Suceava. În februarie 1388, Petru Muşat a obţinut aprobare de la regele Poloniei de a construi Cetatea de Scaun şi de a muta capitala Moldovei de la Siret, la Suceava. Este păcat că, atunci când Suceava a împlinit 600 de ani, fiind în perioada comunistă, nu s-a pus accent pe acest moment. Noi avem datoria morală să marcăm cei 620 de ani. Vom constitui o comisie de organizare, formată din patru consilieri locali şi trei reprezentanţi ai Primăriei Suceava, care va fi grupul de iniţiativă a acestui eveniment.

Vom atrage ca parteneri în organizarea acestui eveniment Complexul Muzeal Bucovina şi Ministerul Culturii şi Cultelor, de unde deja am primit un răspuns pozitiv în acest sens. Vrem să punem în valoare ziua de 10 februarie 2008, printr-o sărbătoare de trei zile, cu simpozioane, spectacole, întâlniri, expoziţii. Vom cinsti momentul punerii primei temelii a Cetăţii de Scaun şi prima atestare documentară a Sucevei aşa cum se cuvine. Noi, sucevenii, avem datoria de a cinsti personalitatea celui mai mare român, Ştefan cel Mare."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 620 de ani de atestare documentară a municipiului Suceava.
 Vizualizări articol: 605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
620 de ani de atestare documentară a municipiului Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei