Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 oct 2007 - Anul XII, nr. 244 (3619)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alegerile europarlamentare

"

În perioada septembrie-octombrie 2007, cu ajutorul specialiştilor din cadrul Primăriei,  la Vatra Dornei s-a organizat un sondaj de opinie cu tema “cunoştinţe despre UE” şi “alegerile europarlamentare în România”.

Rezultatele sondajului scot în evidenţă faptul că  35% dintre respondenţi  au cunoştinţe minime despre UE : cunosc  cel puţin data de aderare a României la UE şi numărul statelor membre ale Uniunii Europene. Doar 2% dintre respondenţi cunosc deviza UE şi doar 3% pot enumera simbolurile UE  –  dintre aceştia cvasimajoritatea lor  91% sunt elevi sau studenţi.          Cei mai mulţi, 69%, nu ştiu  unde se află sediile instituţiilor UE, respectiv ce reprezintă acquis-ul comunitar . Dacă 35% ştiu care este numărul  statelor membre UE, doar 3% pot să enumere toate cele 25 de state membre. Se observă o corelare directă între educaţie şi nivelul cunoştinţelor despre UE. Persoanele cu grad de educaţie peste mediu au în general cunoştinţe mai multe, chiar dacă nu şi complete,  privind instituţiile, valorile şi simbolurile  UE. La fel se observă o mai bună cunoaştere a valorilor şi instituţiilor UE în rândul elevilor şi studenţilor. Cel mai puternic declin al cunoştinţelor elementare despre UE apare la vârstnici.

Oricât de valoros ar fi demersul ştiinţific şi politic, el nu are şansă de izbândă fără susţinere populară. O astfel de opţiune ar căpăta consistenţă, dacă s-ar cunoaşte mai bine, la nivel de „masă”, atât drumul parcurs de Uniunea Europeană, cât şi obiectivele pe care şi le propune.

Din contactele avute cu cetăţeni cu grade de diferite  educaţie, în diferite ocazii şi chiar discuţii directe, am descoperit un aspect inedit în ceea ce priveşte percepţiile acestora referitoare la Uniunea Europeană şi la ceea ce ei aşteaptă de la europarlamentarii români. Un amestec de intuiţii, confuzii, ambiguităţi. Toate, pe fondul unor cunoştinţe sumare sau în absenţa oricăror cunoştinţe, lucru recunoscut de majoritatea celor cu are am intrat în discuţie. Aprecierile interlocutorilor se canalizează într-o singură direcţie: prosperitatea României este condiţionată în mod necesar de aportul direct al Uniunii Europene.

Rezultatele sondajului aplicat la Vatra Dornei conduc la concluzia că cetăţenii noştri au nevoie de informare. Şi asta, în condiţiile în care în viitorul imediat apropiat urmează să se desfăşoare alegerile europarlamentare. Este îngrijorător faptul că populaţia va merge la alegeri şi va vota pe o listă de partid, fără să ştie concret care poate fi aportul unui europalamntar la dezvoltarea zonei pe care o reprezintă.  Deoarece din zona Dornelor nu avem un candidat la funcţia de europarlamentar, administraţia dorneană şi-a propus o campanie de informare a cetăţenilor în ceea ce priveşte Parlamentul European şi responsabilităţile europarlamnetarului, pentru ca, atunci când vor merge la urne, cetăţenii să voteze pe cel care consideră că le reprezintă cel mai bine interesele lor. 

Primarul municipiului Vatra Dornei
Ing. Constantin HUŢANU

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alegerile europarlamentare.
 Vizualizări articol: 656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alegerile europarlamentare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează