Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 oct 2007 - Anul XII, nr. 237 (3612)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

...vazută de Primarul municipiului VATRA DORNEI

Pregătiri pentru reînceperea activităţii Centrului de Zi pentru Copii Şcolari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

În  municipiul Vatra Dornei, ca şi în alte multe localităţi din ţară, există familii sărace care se confruntă cu lipsa resurselor financiare şi materiale. Aceste familii sunt identificate şi monitorizate de către Primăria municipiului Vatra Dornei, prin serviciul de asistenţă socială. 

Lipsurile financiare ale acestor familii sunt cumulate automat cu alţi factori defavorizanţi, cum ar fi: lipsa accesului la servicii de sănătate şi educaţie, condiţii improprii de locuit, inactivitate în viaţa socială a comunităţii în care trăiesc. Copiilor proveniţi din familii sărace, din cauza lipsei resurselor materiale şi a unui suport societal sănătos, li se limitează accesul la educaţie şi la o instruire profesională adecvată. Lipsa instruirii şcolare şi profesionale scade şansele sale pe piaţa muncii şi creşte riscul de excluziune socială, iar efectul pe termen lung poate fi căderea sub pragul sărăciei, transmiţându-se astfel starea de sărăcie de la o generaţie la alta.

Cauzele pentru care accesul acestor copii la educaţie le este îngrădit, sunt problemele de natură socio – economică, pornind de la imposibilitatea asigurării hranei zilnice, a îmbrăcămintei şi încălţămintei adecvată pentru fiecare anotimp şi terminând cu cheltuielile educaţionale care depăşesc posibilităţile părinţilor.

          Situaţia este dramatică pentru această categorie de familii, mai ales că din interviurile realizate cu părinţii reiese că majoritatea dintre ei valorizează şcoala foarte pozitiv, identificând-o ca unica posibilitate ca măcar copiii lor să aibă un viitor mai bun decât al lor.

Lipsa condiţiilor minime pentru educaţie, a mobilierului specific, a preocupării şi a posibilităţilor părinţilor de a procura rechizite, iluminatul impropriu, nu determină la copii dezvoltarea unor deprinderi orientate către activităţile specifice şcolare.

Nu în ultimul rând, lipsa preocupării părinţilor faţă de educaţia pentru societate a copiilor, de îndrumare şi corectare a comportamentelor, lasă liberatatea acestora de a dezvolta atitudini şi reacţii de ostilitate, agresivitate sau delincvente.

 

Pentru a veni în sprijinul acestor copii, a familiilor acestora şi, nu în ultimul rând al comunităţii dornene s-a încercat înţelegerea acestor fenomene şi, pe cât posibil diminuarea lor. Deşi Primăria municipiului Vatra Dornei susţine aceste familii în mod constant (hrană la cantina de ajutor social, alte tipuri de ajutoare), acestea nu sunt suficiente.

Aceste aspecte au motivat Primăria municipiului Vatra Dornei ca în anul  2004  să înfiinţeze  Centrul de Zi pentru copii şcolari proveniţi din familii cu probleme sociale, care funcţionează în imobilul şcolii Chilia.  Proiectul, finanţat integral din bugetul local, are ca obiect de activitate asistenţa socială şi educaţională pentru 30 copii de vârstă şcolară (7-14 ani), defavorizaţi, proveniţi din familii aflate în situaţii de criză. Prin intermediul acestui proiect se  asigură:

servicii instructiv educative: supraveghere, îndrumare, orientare, consiliere, cercuri de pregătire şi tematice;

servicii sociale: terapie psiho – socială individuală şi de grup, consiliere mediere, ajutor material, supliment nutritiv, formarea deprinderilor de igienă şi autogospodărire, prestate de către o echipă de profesionişti.

După terminarea orelor de curs, cei 30 de copii sunt preluaţi de către educatori, sunt ajutaţi să-şi facă igiena dinaintea mesei şi servesc masa de prânz. Apoi, li se organizează un program educativ şi recreativ, astfel încât copiii se simt ca într-o familie. De asemeni, copiii sunt ajutaţi să-şi facă temele pentru şcoală. Servesc masa de seară la ora 18,00, după care merg acasă la familie. Programul zilnic, acoperă atât rezolvarea problemelor educaţionale, de comportament, asigurarea hranei zilnice, precum şi soluţia de a nu despărţi aceşti copii de familiile lor. Zilnic merg acasă, păstrarea legăturilor cu familia rămâne o problemă prioritară a proiectului.  În perioadele de vacanţă, legătura cu aceşti copii nu este întreruptă. Ei frecventează zilnic centrul, desigur, activităţile fiind mult mai relaxante. În vacanţa de vară a anului 2007, cei  de 30 de copii beneficiari ai programului, însoţiţi de educatori, asistent social şi asistent medical au fost în excursie de 8 zile  in Germania, la Bamberg, la invitaţia lansată de colaboratorii din această ţară.

Anual, copiii care beneficiază de serviciile centrului sunt selectaţi de către serviciul de asistenţă socială din cadrul Primăriei, pe baza de anchetă socială.  În cursul acestei săptămâni, se fac pregătirile necesare deschiderii şi funcţionării centrului. În acest sens, s-au pregătit anchetele sociale care cuprind şi acordul familiei, s-au amenajat spaţiile şi s-au achiziţionat rechizitele necesare pentru cei 30 de copii."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pregătiri pentru reînceperea activităţii Centrului de Zi pentru Copii Şcolari.
 Vizualizări articol: 624 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pregătiri pentru reînceperea activităţii Centrului de Zi pentru Copii Şcolari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent