Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 oct 2007 - Anul XII, nr. 231 (3606)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

văzută de Primarul municipiului Vatra Dornei

Pregătirea municipiului Vatra Dornei pentru perioada de iarnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Condiţiile geografice şi climaterice din zona Dornelor obligă municipalitatea la o  pregătire specială a oraşului pentru iarnă. Cea mai importantă problemă care stă în atenţia executivului Primăriei Vatra Dornei o constituie asigurarea căldurii în locuinţe.

Municipiul Vatra Dornei a fost de mai multe ori evidenţiat în cadrul dezbaterilor şi sesiunilor ştiinţifice din ţară şi din străinătate, referitor la bune practici de eficienţă energetică. Cu ani în urmă, s-a iniţiat un amplu program de eficienţă energetică, program care cuprinde producerea energiei termice, iluminatul public, reducerea consumului de energie la marii consumatori, cum ar fi pompele din staţia de apă. În cadrul acestui program, la începutul lunii aprilie 2004, în municipiul Vatra Dornei a fost pusă în funcţiune centrala termică pe rumeguş.  

Încadrându-se în politica globală de mediu, acest obiectiv integrează cele mai noi tehnologii energetice răspunzând prevederilor Protocolului de la Kyoto. Este cea mai mare centrală termică pe rumeguş din Europa, având instalaţii de producere a energiei termice cu capacitatea de 18 MWh, dispunând de o reţea modernă de conducte preizolate.

Finanţarea investiţiei a fost realizată de Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune Economică şi Socială, prin Ministerul Integrării Europene, Programul Phare 2001, de către Guvernul Regatului Danemarcei, în sistem Joint Implementation, prin Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului, prin Ministerul Economiei şi Comerţului şi Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE) şi nu în ultimul rând de municipalitatea dorneană.

Prin finalizarea acestei investiţii, peste 2000 de familii, un număr important de instituţii publice, precum şi 2 baze de tratament beneficiază de avantajele unui serviciu modern de furnizare a energiei termice în regim centralizat, la costuri ale energiei termice scăzute, ce nu mai necesită subvenţie.  Este o investiţie de importanţă majoră pentru Vatra Dornei, având în vedere faptul că până în prezent este singura sursă de producere a energiei termice, atât de necesară oraşului nostru.  Iar faptul că există tendinţa unor instituţii ale statului să sprijine investiţii private în detrimentul unui interes public ne îngrijorează şi ne obligă în acelaşi timp să dezvoltăm o politică coerentă de asigurare a centralei cu combustibilul necesar, respectiv rumeguşul.

Capacitatea centralei termice pe rumeguş nu poate asigura necesarul de căldură din tot oraşul. De aceea, programul de eficienţă energetică din municipiul Vatra Dornei trebuia continuat de programul judeţean “Utilităţi şi Mediu la Standarde Europene în judeţul Suceava”, proiect ale cărui obiective pentru municipiul Vatra Dornei sunt alimentare cu gaz metan, construirea unei centrale termice cu cogenerare cu capacitatea de 20 KW şi reabilitarea parţială a sistemului de termoficare al oraşului.

Aşa cum am mai spus, Vatra Dornei este unul dintre polii frigului din ţară. Asigurarea  căldurii în locuinţe şi spaţiile de cazare este o prioritate incontestabilă. Locuitorii Dornei care nu sunt încă branşaţi la sistemul centralizat de căldură au sperat că această iarnă vor avea în sfârşit confortul termic scontat în apartamente. Încă din primăvara acestui an am lansat ideea unui proiect de construire a reţelei de termoficare pentru cartierul Schitului, cartier alimentat cu căldură de la S.C. Regnafor, societate care ne-a notificat faptul că nu mai are posibilitatea să aloce căldura şi anul acesta. Proiectul ar fi trebuit rezolvat prin intermediul programului “Utilităţi şi Mediu”. Din motive independente de noi, proiectul nu a fost pus în practică. În aceeaşi situaţie se află şi proiectul de extindere a reţelei de termoficare aferent PT1, reţea de care trebuiau să beneficieze mai multe societăţi comerciale, dar şi locuitori din zona centrală, precum şi construirea unui nou punct termic PT5 în zona staţiunii, cu reţele aferente, obiectiv ce trebuia să asigure alimentarea cu energie termică a staţiunii şi străzii Republicii, până la stadion.  Construcţia centralei termice cu cogenerare este edificată. Este o bijuterie în materie de construcţii şi tehnologie. Ce păcat că alimentarea cu gaz metan nu este edificată! S-a propus construcţia acesteia şi cu sursă alternativă,  adică pe lângă turbinele pe gaz metan, să funcţioneze şi cazane cu CLU. Rezolvarea acestei soluţii putea asigura suplimentarea necesarului de căldură din această iarnă.

A doua prioritate a administraţiei locale pentru pregătirea oraşului pentru iarnă o constituie starea drumurilor.  În acest sens, Direcţia de Administrare a Domeniului Public a pregătit utilajele necesare deszăpezirilor şi cantitatea de material antiderapant necesar. O problemă o constituie starea drumurilor pe care s-a lucrat pentru înlocuirea conductelor de apă, drumuri care nu au fost aduse la stadiul iniţial şi care deocamdată constituie o mare problemă pentru circulaţia rutieră.

Cu toate neajunsurile, independente de puterea şi voinţa noastră, asigurăm locuitorii dorneni că există din partea administraţiei locale o preocupare intensă pentru pregătirea oraşului pentru iarna 2007-2008."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pregătirea municipiului Vatra Dornei pentru perioada de iarnă.
 Vizualizări articol: 431 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pregătirea municipiului Vatra Dornei pentru perioada de iarnă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează