Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 284 (8201)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Gastronomie... cu umor (12). Festin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Măritiș.Fetelor, alegeți-vă cu atenție bărbatul vieții voastre, deoarece copilul n-o să semene cu BMW-ul, o să semene cu șoferul!

Negresco.Sau românul devenit simbolul luxului absolut. Hotelul cu același nume din Nisa (Franța)  este construit de acest român. Alexandru Negulescu se naște la București în 1868, fiind fiul unui hangiu. Este ucenic la Casa Capșa și apoi la Casa Bossier, din Paris. La începutul sec. XX se stabilește definitiv pe Coasta de Azur, care atrăgea clientela de elită a Europei și a Americii. În 1912 construiește faimosul hotel de pe Promenada Englezilor din Nisa, pe malul Golfului Îngerilor, pentru a găzdui clientela sa fidelă de oameni bogați de pe întregul glob. A fost inaugurat în anul 1913, în prezența multor capete încoronate. Arhitectul acestui hotel este Edouard Niemans. În 1914, este mobilizat pentru Primul Război Mondial, iar hotelul este rechiziționat și transformat în spital. În 1920, ruinat, moare de cancer la vârsta de 52 de ani. Hotelul a fost moștenit de Jeanne Augier, fiica lui Jean Baptiste Mesnage. El a cumpărat hotelul în 1957, dar a încredințat administrarea sa fiicei sale Jeanne, care era proaspăt căsătorită cu Paul Augier, avocat și om politic influent,  din Nisa.

Festin.„Bunicii mei îmi povesteau că la dineurile mari de pe vremuri se serveau 9-12 feluri, toate alese să se completeze gustativ şi să constituie prin aspectul lor un spectacol vizual policrom somptuos şi apetisant conform modelelor marii bucătării franceze.” Constantin Bălăceanu-Stolnici, presupus fiu nelegitim al lui Carol al II-lea și descendent al unui mare cofetar (Georges Riegler), este și un veritabil gurmand al istoriei trăite, din al cărei tort dulce-amar a gustat destule felii consistente. În cărțile sale de amintiri, venerabilul aristocrat presară felurite povești culinare savuroase, de un farmec și un gust aparte, între care, de Revelion, rețete precum rața cu sos de portocale sau curcanul fript şi umplut cu castane („umplutura se face cu carne de viţel, dată de două-trei ori prin maşină sau pisată bine, amestecată cu slănina tăiată pătrăţele mici de tot, adăugând coniacul, sarea, piperul şi condimentele; șa această umplutură se adaugă castane, care au fost opărite, curăţate de pieliţi şi fierte cât se poate mai întregi, apoi zahărul şi migdalele”). La Paris, bunicii academicianului frecventau faimosul Maxim’s, unde se întâlneau cu elita societății din La Belle Époque, între care și neconvenționala frumusețe Liane de Pougy, cea care la 40 de ani s-a măritat cu tinerelul prinț Georges Ghika (25 de ani). Aici se bucurau de supa de ceapă gratinată, de capul de vițel gătit „en cocotte”, de „pâté en croûte Richelieu ” (cu spumă de ficat de gâscă îngrășată) sau de „rognons de veau à la moutarde violette” (carnea fragedă fiind întâi fiartă în vin roșu, apoi gătită în unt). ”La restaurantul Prunier, din Place Vendome, bunica se răsfăța cu cei mai buni homari preparați în stil Thermidor (cochilia fiind umplută cu carnea roz a crustaceului trasă în sos de vin alb cu smântână, apoi potopită cu fulgi de parmezan ras și ținută la cuptor până ce se aurește încântător)”.(Dan Boerescu)

Bun-simț.”Există o tendință ca sub acoperirea cuvântului „democrație” și a conceptului de „liberă exprimare”, cetățenii să-și imagineze că au dreptul să spună orice.Lipsa de bun-simț în autoaprecierea propriului nivel de cunoaștere poate fi considerată nevinovată. Dar există riscul, mai ales atunci când cred că susțin un ideal, ca oamenii să influențeze zona politică. Politicienii sunt mereu în căutare de voturi și, nu de puține ori, spun exact ceea ce vor oamenii să audă. De aici, riscul de a construi politici publice bazate pe percepția alegătorilor, nu pe rațiune. Cu emoții, nu cu specialiști. Am urmărit un dialog pe Facebook între un specialist în silvicultură și un așa-zis ”iubitor al pădurii”. Dialogul a devenit repede necivilizat, ”iubitorul” pădurii insistând să nu accepte nicio clarificare din partea celui care a studiat ani mulți acest domeniu și chiar lucrează în silvicultură. Și, în lipsa oricărui argument, a trecut la … „urări de bine”. Nu e singurul dialog, sunt nenumărate astfel de contre în mediul online.” (Tudor Artenie)

Moaș-ta.„Moaș-ta pe gheață” reprezintă una dintre acele expresii care stârnesc curiozitatea tinerilor din ziua de azi. Intonația, dar și contextele în care era folosită în trecut erau similare unei înjurături. Uneori se combina și cu verbe, de exemplu „du-te-n moaș-ta pe gheață” sau „dă-te-n moaș-ta pe gheață”. Se pare că această mustrare verbală ar fi una specifică locuitorilor din Bucovina. În această zonă a României, „moș/moșică” sunt sinonime pentru „bunic/bunică”. De asemenea, poate reprezenta și femeia care ia parte sau ajută la nașterea unui copil. Cu toate acestea, expresia este folosită în majoritatea zonelor țării. Unii susțin că ar însemna „ia mai lasă-mă în pace” sau o trimitere subtilă la origini. „Pe gheață” poate fi o formulare eufemistică a acțiunii violente. Expresia mai poate fi interpretată și ca un blestem. Să alunece pe gheață moașa care ar trebui să ajute la nașterea ta. Să se întâmple ceva rău și să nu te mai naști. Astfel, în Micul dicţionar academic, expresia este reluată și termenul „gheață” capătă o tentă pozitivă. „Exprimă simpatie și admirație pentru cineva (care a rezolvat cu istețime o situație dificilă)”. De-a lungul anilor, semnificația expresiei „moaș-ta pe gheață” nu s-a schimbat, însă este o formulă de ocară care nu conține cuvinte vulgare sau scene agresive.

De-ale vieții...Când dormi prost toată noaptea, este imposibil să te trezești deștept dimineața. Cerere modernă in căsătorie: vrei să fii soția mea, până când alta/altul ne va despărți? Acum câțiva ani, erai șmecher dacă aveai mașină, acum ești șmecher dacă găsești un loc de parcare. Romania: dacă se unesc Statul de Drept cu Statul Paralel și cu Statul Mafiot, devenim Statele Unite? Cea mai proastă combinație de boli pe care le poți avea la bătrânețe este Alzheimer cu diareea! Îți vine să fugi repede, dar nu știi încotro! Nasul este cel mai important organ al corpului, fiindcă dacă nu ți-l bagi unde nu trebuie, restul corpului îți este salvat! Dacă voiam să fiu pe placul majorității, mă nășteam bere, nu om. E bine să te îndrăgostești la prima vedere, dar nu strică să te uiți încă o dată! Sunt atât de sărac încât, după ce mă îmbrac, am impresia că mă mut! Primul indiciu că ești prost e atunci când ai o părere despre orice. Ești foarte prost abia când ești convins și că ai soluții la orice.

Molie.Singura fiinţă care ar putea aprecia în mod obiectiv dacă ne îmbrăcăm cu gust.

Molotov.Nu el este inventatorul cocktailului, armei improvizate, specifice insurgenţilor de stradă, ce îi poartă numele. Dimpotrivă, ruşii sunt primii care au fost atacaţi cu sticlele umplute cu benzină, de către finlandezi, în cursul războiului din iarna anului 1939/40. Ei le-au botezat cu numele ministrului de externe sovietic, pe care îl socoteau responsabil pentru intrarea Armatei Roşii în ţara lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gastronomie... cu umor (12). Festin.
 Vizualizări articol: 998 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Gastronomie... cu umor (12). Festin5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei