Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 ian 2020 - Anul XXV, nr. 15 (7320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

Insolite, inedite (27). Restituiri bucovinene (1)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nepăsare.Această, să-i zic: ”boală post-electorală a celor aleşi”, nu cunoaşte, se pare, hotare. La Bacău, locul naşterii lui Vasile Alecsandri – cel mai mare poet român până la Eminescu, doar natura se mai bucură că „bardul de la Mirceşti”, a văzut aici lumina zilei. Casa unde el a copilărit zace în ruine. Se spune că în anul 2000 ea a fost cumpărată de un italian, acesta având planuri s-o dărâme, dar toate au eşuat din cauza că pe clădire era fixată placa comemorativă. Nu se ştie dacă această placă – un fel de paşaport al monumentului istoric – va putea salva a doua oară „casa lui Alecsandri” de procesul ruinării, stimulat de nepăsarea autorităţilor. După cum comunică blogurile româneşti, „zeci de personalităţi din oraş critică situaţia, mai mulţi poeţi şi oameni de cultură merg să se fotografieze în faţa imobilului, pentru a trage un semnal de alarmă, dar în zadar”. Într-o stare jalnică se află şi casa lui Nicolae Sulac din satul Sadâc, cântăreţul de folclor din Basarabia, care „a aparţinut unui timp, unei epoci, unui popor” (vorba lui Emil Loteanu). Ea este o copie a casei în care a copilărit Nicolae Sulac. Starea în care a ajuns este rezultatul aceleiaşi nepăsări a autorităţilor, din cauza căreia casa-muzeu nu a fost trecută în ”Registrul muzeelor subordonate ministerului de resort”. Nepăsarea este o boală şi a funcţionarilor ucraineni. Trist arată în prezent şi casa din satul Şerşin, regiunea Vinnyţea, unde a copilărit compozitorul ucrainean de la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, Mykola Leontovyci, autorul celebrului cântec „Şcedryk” („Urătură”). De mulţi ani aşteaptă să fie reconstruită şi casa lui Aron Pumnul din Cernăuţi, legată de numele lui Mihai Eminescu, poetul nostru naţional. Toate aceste obiective au o însemnătate culturală deosebită, ele pot fi incluse pe itinerarele turistice internaţionale, însă deocamdată se află pe orbita păgubitoare a nepăsării. În cazul casei Aron Pumnul, aş spune că nepăsarea trebuie imputată mai ales autorităţilor naţionale cu sediul pe malul Dâmboviţei...

Voluntari. Din ”Jurnalul” lui Leca Morariu – ziua de 8 august 1914 – imediat după intrarea Austriei (inclusiv a Bucovinei) în război: „12 românaşi voluntari ni se prezintă în cancelarie, la recrutare! Unul dintr-înşii, un mucoşel fără tuleie, din Bucşoaia Frasinului, de nici 16 ani! – Şi ce vreţi voi, bre? Vă ustură pielea? – Ba! Noi vrem să ne cătănim – dacă-i bătaie! – Bine-bine, dar asta nu-i bătaie ca cea de la voi din sat! – Apă-amu, ce să zic: cum a fi, a fi, dom ofiţir!...”. P.S. Habar n-am de ce mi-a plăcut mult şi am selectat acest pasaj! Şi mi-aş dori să pot crede, spera retroactiv (şi inutil), că ”mucoşii” din Bucşoaia s-or fi întors teferi la baştină, după sângerosul război ce abia avea să înceapă, catastrofal, nimicitor, în acel - inutil - august 1914. (Cezar S.)

Cântec(de cătănie). ”Înălţate împărate, / Ardă-ţi curtea jumătate, / De curună să n-ai parte, / Să n-ai parte de curună / Cum n-am eu de voie bună!...” (Leca Morariu, Jurnal)

Cântări(de petrecere). ”Eu-i pui mâna pe rochiţă, / Ea mă sărută-n guriţă, / Eu-i pui mâna pe picioare, / Ea ţipă că-i fată mare, / Ţaţo, nu te supăra! // Lelea-i albă peste tot, / Cu pricina la un loc, / De mi-ar da pricina mie, / Zău n-ar fi nici o mânie. / Ţaţo, nu te supăra! // Hai mândruţo la urzici, / Tu pe spate, eu pe brânci, / Tu să numeri stelele / Şi eu floricelele. / Ţaţo, nu te supăra!” (Leca Morariu, Jurnal, 1917)

Alcool. „De două ori pe lună, la termenele când se împărţesc ajutoarele, vedem crâşmele Bucovinei pline de femei care cerşesc până ajung în nesimţire, bocind, dragă doamne, pe bietul bărbat plecat în bătaie. Bine înţeles că această jale este motiv de popas pe la toate crâşmele... Se recomandă ca în fiecare comună să se instituie comitetele de supraveghere, care, neputând îndrepta ele însăşi răul, au dreptul să reclame intervenţia autorităţilor. Oprirea alcoholului este o măsură din cele mai salutare, pentru care trebuie să fim mulţămitori autorităţilor dregătoare”. (Viaţa Nouă, Anul III, nr. 155, Iunie 1915)

Apolitism. Încă - am chiar încercat - mai pot rămâne vertical stând doar într-un picior, fie dreptul, fie stângul. Cel mai bine, mai sigur, evident, mă simt rămânând, totuşi, cu ambele picioare „pe pământ”. Iată de ce rămân apolitic ori – în contextul scenei „politice” băştinaşe, mizeră ca valori, săracă-vai! - ca  persoane propuse votului meu, am devenit... antipolitic! (anti-politrucii de azi)

Arghezi.După „convertirea” şi reabilitarea sa de către comunişti, Arghezi avea să se confeseze, în taină, părintelui Valeriu Anania, cu următorul argument: „Nu mai e vreme să ne hrănim cu iluzii. Că vrem sau nu, că ne place sau nu, Rusia este un imens capac aşezat peste Europa”. Oboseala unei prea lungi aşteptări? Realism? Ori o premoniţie a cărei validitate a supravieţuit cu cel puţin o jumătate de secol autorului „Cântării Omului”? Şi care pare azi – la anul 2020 – dureros de valabilă!? ”Capacul” rusesc peste ”lumea liberă” e tot mai activ, mai sufocant, azi, decât era în vremea ”pocăirii întru comunism” a scriitorului numit.

Clar.Un bărbat vine acasă şi îşi găseşte nevasta cu un negru în pat. Bărbatul nervos îi spune nevestei: - Acum am văzut negru pe alb că mă înşeli!

Cuvinte.Care e primul cuvânt pe care îl învaţă negrii? Cum e şi normal, „mother”. Care e al doilea cuvânt pe care îl învaţă negrii? Cum e şi normal, ”fucker”!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Insolite, inedite (27). Restituiri bucovinene (1).
 Vizualizări articol: 2130 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Insolite, inedite (27). Restituiri bucovinene (1)5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei