Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 282 (7894)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Băutura întăritoare a burcutului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Băutura întăritoare a burcutului”

Îndestularea în hrană, băutura întăritoare a burcutului, pe care o întrebuinţează toţi locuitorii, şi aerul cel viu al muntelui, saturat cu miresme de brad, fac de traiul oamenilor este îndeobşte lung. Am întâlnit mai mulţi bătrâni, bărbaţi şi femei de peste 90 de ani. Lucru ce poate părea destul de nefiresc este că o poporaţie aşa de sănătoasă procreează puţini copii. Rar se văd mai mult de trei copii la casa Românului. Vina de căpetenie a slabei lor reproduceri stă în însurarea de tot târdie a tinerilor, după 30 de ani, când puterile le sunt istovite printr’o viaţă coruptă, căreia moravurile muntenilor nu opun o stavilă îndestulătoare”.

„Revista Politică”, Anul II, nr. 11, Suceava, Octomvrie 1887.

 

„S’a închis frontiera”

„De câteva zile frontiera cătră România s’a închis şi nu mai poate trece nimeni, dacă paşaportul său nu este întărit de comandamentul cel mai apropiat de armată, care astăzi se află departe în Galiţia. Cât de trebuincioasă ar fi această măsură, ea loveşte greu tocmai în pupulaţiunea noastră sermană din Suceava, Siret, Rădăuţi şi de peste tot. La noi în ţară alimentele s’au scumpit în mod îngrozitor. Kilogramul de făină de grâu costă 85 de bani, kilogramul de ceapă 1 cor., un ou de găină 20 de bani. Meseriaşii noştri nu mai pot trece frontiera să-şi caute de lucru şi de chiverniseală pentru zilele de iarnă. Cei sermani nu mai pot trece în voie, ca să-şi aducă cele trebuincioase. Aşteptăm că guvernatorul ţării, contele Meran, va şti să intervie de cu bună vreme ca comandamentul armatei să mai înlesnească soarta grea a celor sermani şi obediţi; de altfel lipsa va creşte până ce va da urmări cari numai cu greu le vom putea drămui”.

„Viaţa Nouă”, Suceava, Anul V, nr. 17, 6 Octomvrie 1918. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Băutura întăritoare a burcutului”.
 Vizualizări articol: 671 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Băutura întăritoare a burcutului”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei