Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 173 (7785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Năvala străinilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Năvala străinilor”

Se vede la prima căutătură că folosul ce resultă din aceasta pentru noi este şi acela că oamenii noştri vor pute să înainteze mai lesne şi mai iute, dacă s’ar observa cu stricteţă că să nu ocupe nici un funcţionar un post public, care nu scie limba ţării; năvala străinilor din toate părţile ar înceta şi poporul nostru ar mai scăpa de suferinţele ce le-au indurate până acuma de la străini. Regula aceasta însă să mai calcă din când în când din diferite cause şi străinii încă tot se mai strecoară în ţară. Prin aceasta funcţionarii noştri sunt opriţi mai cu seamă de la posturile mai înalte. Abateri au esistat şi vor esista. De aceea nu ne mirăm că mai toate posturile principale de pe la oficiile din ţară sunt ocupate numai de străini. Ne supărăm însă că oamenii noştri sunt înapoiaţi şi la posturi inferioare, măcar că pentru aceasta se cere ca competentul să scie limba română”.

„Revista politică”, Anul II, nr. 3, Suceava, 15 Iuniu 1887.

 

„Şezătoare şcolară la Bosanci”

„Cu data de 30 Aprilie a.c. a dat şcoala de fetiţe din Bosanci o şezătoare şcolară în folosul societăţii „Crucea roşă”. Am asistat şi eu ca participant la această şezătoare, şi deci mă voiu încumeta a scrie câteva şi în privinţa aceasta.

...Am avut mare bucurie sufletească, când am văzut poporenii cu lacrimi în ochi de bucurie uitându-se la copilele lor pe scenă şi cât de frumos şi atrăgător au ştiut să joace fiecare rolul ei bine ales. Copilele s’au prezentat foarte bine în costume curat ţărăneşti şi am admirat mult scena pe care a făcut-o domnişoara Eugenia Popovici, care e conştie de chemarea ei ca superioară în aceste timpuri grele. Ca om obiectiv sunt dator să amintesc şi de domnişoara Domnica Turturean, care a exercitat cu copilele şcolii bucăţile teatrale şi a ştiut să le conducă la şezătoare atât de precis”.

„Viaţa Nouă”, Anul IV, nr. 182, 4 Iunie 1916. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Năvala străinilor”.
 Vizualizări articol: 742 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Năvala străinilor”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei