Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 103 (7715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„La fabrica <Străduinţa>”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Documente vechi pierdute”

În Bucovina se află bogate comori şi documente din trecutul neamului românesc, căci, pe lângă numeroasele mănăstiri şi pe lângă fosta episcopie a Rădăuţilor, s’au păstrat cu îngrijire hrisoavele slavo-române de proprietate şi privilegii nu numai strict de pe teritoriul Bucovinei propriu zis, ci şi de la numeroase localităţi şi moşii din întreg cuprinsul Moldovei.

Pe lângă acestea, boierii şi răzeşii îşi păstrau din vechime, şi o seamă mai păstrează încă, documentele lor particulare de la pământurile ce le stăpâneau şi la anumite privilegii şi drepturi de care se bucurau străbunii lor. Pe când actele istorice de la mănăstiri ne-au rămas în cea mai mare parte, căci avuţiile arhivate ale mănăstirilor Putna, Suceviţa şi Dragomirna păstrează fiecare câte un tezaur întreg de pergamente şi hârtii vechi, multe documente, aflătoare pe mâini particulare, s’au irosit şi au fost distruse. Numai din ultimele trei decenii avem cunoştinţă de câteva cazuri de dispariţii a numeroase documente din cauza evenimentelor”.

„Revista Bucovinei”, Anul II, no. 4, Cernăuţi, Aprilie 1943.     

 

„La fabrica <Străduinţa>”

Cu cîteva săptămîni în urmă, la fabrica de încălţăminte <Străduinţa> din Suceava s-a trecut la mecanizarea operaţiunii de croire a feţelor pentru bocanci. Majoritatea lucrătorilor din secţia croit erau însă obişnuiţi să croiască manual, cu ajutorul şabloanelor din carton, toate feţele de la încălţămintea aflată în producţia de serie...Socotindu-se aşi în meserie, unii croitori, într-adevăr buni, dar oarecum tributari rutinei, au primit cam cu neîncredere vestea introducerii maşinilor de ştanţat...”.

„Zori Noi”, Anul XIX, 5406, Suceava, Aprilie 1965.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „La fabrica .
 Vizualizări articol: 785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„La fabrica 5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei