Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 172 (7173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Lipsa creşte”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Poporaţiunea românească”

Vara poporaţiunea românească este mai toată strămutată la munte lângă turmele şi ciredile sale. Satele sunt aproape deşarte de locuitori, afară de Dumineca şi sărbători, când vin de’şi văd câte de o treabă în sat, orăşel sau la primărie. De pe piscurile mai înalte se văd în văi adăposcite după o creastă de pământ sau o limbă de pădure o pânză întreagă de stâne sau de cirezi. Tilincele resună din toate părţile şi sunetul lor amestecat cu mugetul vitelor sau sbieratul oilor şi cu strigătul oamenilor cari se poartă în toate părţile, dau muntelui o viaţă neobicinuită în acele regiuni înalte, unde în deobşte domnesc liniscea şi tăcerea. Toamna vitele se cobor treptat de pe înălţimi în văile cele mai adăposcite unde unele cârduri petrec chiar lunga iarnă, în preajma stogurilor de fân din cari se hrănesc”.

„Revista Politică”, Anul II, nr. 11, Suceava, 15 Octomvrie 1887.

 

„Lipsa creşte”

Situaţia cetăţenimii româneşti din oraşele Bucovinei a devenit tot mai grea. Ea se compune, în mare parte, din meseriaşi cari, dela isbucnirea răsboiului, au rămas lipsiţi de câştig. Cojocarii Siretiului stau, de lungă vreme, în nelucrare, căci, deşi ar fi de lucru, lipsesc pieile, producţiunea în ţară fiind micşorată şi importul din România fiind oprit. Acelaşi lucru e şi cu cismarii din Suceava. Ar avea de lucru pentru oraş şi district, însă materialele trebuincioase (pielea, tălpile) sunt atât de scumpe încât din toată munca nu mai rezultă nici un câştig. Cel mai greu o duc pietrarii, zidarii, lemnarii şi dulgherii cari formează numărul cel mai mare de meseriaşi. De doi ani de zile ei nu mai au de lucru, căci în ţară, din causa răsboiului, de mult nu se mai zideşte şi clădeşte nemică”.

„Viaţa Nouă”, Anul III, nr. 165, Octombrie 1915.

 

„Hore şi...bătute”

„Sînt frumoase horele la Frumosul. Oamenii de aici sînt mari iubitori ai dansurilor populare. Dar mai sînt unii care nu iubesc horele, ci le plac mai ales...bătutele. După cîte un pahar de băutură, unor flăcăi începe să le vină curajul. „Cîntă mă <Hai leliţo-n deal la vie>”, strigă unul. „Nu-i frumos ăsta”, se bagă un altul. „Mai bine cîntă-mi <Bun e vinul tulburel>”. „Tu comanzi aici?” se supără primul. Şi bătaia e gata. Cetăţenii, şi mai ales tinerii care vin la horă pentru a se distra, se-ntreabă, pe bună dreptate, de ce organele locale nu-i temperează pe aceşti viteji?”.

„Zori Noi”, Anul XVIII, nr. 4934, Suceava, Marţi 22 octombrie 1963.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Lipsa creşte”.
 Vizualizări articol: 1266 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Lipsa creşte”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei