Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 151 (7152)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lucsul din vechime

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucsul din vechime

Să nu ne mire dar’ lucru când afirmăm că în vechime era mai dihai lucs, cu atât mai costisitor cu cât era scump plătit! Tot ce se aducea din afară era foarte scump, pe când din contra, ceea ce se făcea în ţară era fenomenal de eftin, cu patru lei vechi abia cumpărai o ocă de cafea, pe când tot cu acei patru lei vechi cumpărai, a 7 bani oca de făină de grâu, 70 oci de făină, ceea ce înseamnă adi cam 36 franci. Şi boerii noştri ţineau lucsul. Erau prea puţini aleşi în neamu’ nostru pentru a nu pute ţine faţă lucsului. Cetele de robi, cari lucrau pentru boeri; clăcaşii cari munceau ogorul boeresc mai pe nimic, lumea de femei care mişuna prin curţile lor, dădea răgaz boeroaicelor să se resfeţe în lucsul scump plătit ce li se procura din Orient”.

„Patria”, Anul I, nr. 36, Cernăuţi, Duminecă în 23 Septemvrie 1897.

 

 „Isprăvile administraţiei silvice din Vicovul de Sus”

Cu prilejul adunării partidului democrat al unirii, ţinută Duminică în Vicovul de Sus, sute de gospodari s’au plâns că administraţia silvică purcede cu mare părtinire la vânzarea lemnului din pădure. Pe când puţinii săi partizani politici primesc sute de metri cubi de lemn pe care îi speculează, alţii, şi anume săracii, nu pot primi nici un metru cub de lemn pentru reclădirea gospodăriilor lor dărăpânate. Preşedintele partidului nostru a reclamat cazul d-lui director general al bunurilor fondului bisericesc”.

„Glasul Bucovinei”, Anul III, Nr. 528, 30 septembrie 1920.

 

Reclame comerciale

„În aşteptarea ospătarului care, de cele mai multe ori, nu face exces de promptitudine, lectura reclamelor comerciale din local oferă uneori un subiect suficient de distractiv: <Servim zilnic mîncare caldă>, <Servim zilnic micul dejun>, <Lichioruri cu arome diferite>, <Consumaţi vinuri alese>, etc., etc. Afişe standard care spun în acelaşi timp totul şi nimic, care vădesc o evidentă lipsă de bun gust. Nu am vrea să credem că autorii lor le-au atribuit o funcţie pur decorativă. Dar cînd acestea au devenit anacronice, pentru că de ani de zile ornamentează interioarele localurilor, cînd nici conţinutul lor nu mai concordă cu realitatea, atunci o asemenea lectură stîrneşte zîmbete şi comentarii deloc lăudabile”.

„Zori Noi”, Anul XXII, nr. 6153, Joi 28 septembrie 1967.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucsul din vechime.
 Vizualizări articol: 1624 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Lucsul din vechime5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei