Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 113 (7114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Emigrarea Ciangăilor din Bucovina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Emigrarea Ciangăilor din Bucovina”

„Domnii Maghiari din imperiu samănă că s’au săturat acuma de fraţii lor din Bucovina. Entusiasmul sau fanatismul naţional a încetat de când au vedut ce elemente capătă de aice şi când au înţeles că numai cu vorbe şi cu patriotism nu se pot hrăni câteva sute de oameni care vin în sânul patriei mame. Cea mai mare parte s’au întors în Bucovina prăpădiţi, rupţi şi peritori de foame, cerşind pe la uşile acelora pe carii îi părăsise în sunetul musicelor sub fălfăirea steagurilor maghiare şi sub influenţa maghiarului Odescalchi şi a rachiului”.

„Revista Politică”, Anul II, nr. 4, Suceava, 1 Iuli 1887.

 

O cuconiţă...

„În comuna Breaza este o cuconiţă cu numele Adolfine Andreiczuk, care nu numai că nu-i româncă dar poartă şi o ură neîmpăcată şi dispreţ pentru tot ce e românesc. Nu se ruşinează să critice aşezămintele româneşti, ba chiar şi astăzi poartă un cult deosebit pentru Habsburgi. Ce e mai revoltător însă e faptul că amintita damă are un debit de tutun şi nu putem înţelege din ce motive i s’a acordat acest drept căci văduvă de războiu nu-i, pentru că soţul el, Hans Andreiczuk, n’a făcut militărie şi se află încă în viaţă, sărmană nu-i, pentru că soţul ei e...administrator silvic. Întrebăm acuma cum se face că această cucoană să răpească ajutorul ce s’ar cuveni invalizilor şi văduvelor de războiu cari s’au jertfit pentru ţară şi neam”.

„Glasul Bucovinei”, Anul III, nr. 466, Cernăuţi, Duminică 11 Iulie 1920.

 

„Pregătirea colectărilor de cereale în judeţul Rădăuţi”

„Pentru ca problema colectărilor să fie bine cunoscută în judeţul nostru de către fiecare cetăţean, scopul colectărilor, precum şi importanţa lor să fie clară în mintea fiecăruia, organizaţia judeţeană PMR şi-a instruit şi trimis la sate, în mijlocul ţărănimii muncitoare, întreg activul de bază, pentru a duce această muncă de lămurire...Ţărănimea muncitoare de la sate a înţeles marea răspundere ce-i revine în campania colectărilor, care trebuie efectuată în spiritul diferenţierii şi luptei de clasă şi că nu se vor putea crea condiţiuni mai bune de trai pentru ţărănimea săracă decât prin lupta de clasă împotriva chiaburimii exploatatoare”.

„Lupta poporului”, Anul II, nr. 293, Suceava, Vineri 16 Iulie 1948.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Emigrarea Ciangăilor din Bucovina”.
 Vizualizări articol: 1435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Emigrarea Ciangăilor din Bucovina”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei