Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 41 (7042)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Unde vraţi s’ajungeţi Şcheienilor!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Unde vraţi s’ajungeţi Şcheienilor!”

„Acu câţiva ani m’am întâmplat pe vr’o trei zile în Şcheia. Ce mi-au dat ochii să văd în satul acesta vă jur că n’am văzut nicăiri. Cât era ziulica de mare clocotia draga cârşmă de norod, de norodul beţiilor, credeai că-i iadul cu spuza vermilor neadormiţi, nu alta. Şi aşa merge strună, afară de joia şi sărbătorile, căci atunci î-şi trec vremea în cele borţi de prin târg - la dracu, nici nu-i cu gust doară să cinsteşti tot în sat, tot într’un loc. Da să nu credeţi cumva că ei bea pentru că li era de beut - ferească Domnul - ei beu bieţii de scârbă, că mergea vorba că li se va ara imaşul, că vornicul şi cu comitetul sătesc î-şi făcea de cap, că preotul nu li voia de bine...aşa-i beţivul, când î-i merge rău bea de scârbă, când î-i e bine bea de bucurie”.

„Supliment la Deşteptarea”, Anul IX, nr. 37, Cernăuţi 17/30 Maiu 1901.

 

De când sunt băile...

„De o dată mai recentă decât băile dela Vatra Dornei sunt băile de ape minerale şi de nămol dela Dorna - Candrenilor şi cele sulfuroase dela Iacobeni, cătunul Puciosul, ambele reuşind să se impună tot mai mult prin calitatea băilor şi a pitorescului din jur. Pe când băile de la Vatra Dornei sunt cunoscute încă de la începutul secolului al XIX-lea, fiind însă supusă unei exploatări absolut primitive până în anul 1985, ...băile Dorna Candrenilor au fost recunoscute ca staţiune balneo-climaterică abia în 1898, în timp ce băile Iacobeni-Puciosul datează abia de 10 ani şi anume din anul 1925, când fondul Bisericesc în calitate de proprietar al lor, a construit un stabiliment balnear provizoriu, pentru a cărui alimentare cu apă minerală au fost captate în acelaşi an două izvoare sulfuroase”.

 „Glasul Bucovinei”, Anul XVIII, Nr. 4568, 29 Mai 1935.

 

„Ce-ar fi dacă”

„... activitatea tov. Arcadie Tofan, directorul căminului cultural din comuna Bălăceana, raionul Suceava, s-ar înviora? În nenumărate rânduri tov. A. Tofan, care este şi dirijorul corului căminului cultural, se prezintă la recepţii în starea de ebrietate, cauză din care nu au loc repetiţiile...Ţinând seama că <măsurile> luate de către comitetul executiv al sfatului popular, comuna Bălăceana, n-au dat rezultate, n-ar fi rău ca tovarăşul care răspunde de activitatea culturală din comuna Bălăceana să primească ajutorul necesar din partea organelor de drept”.

  „Zori Noi”, Anul Xi, Nr. 2954, 26 Mai 1957.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Unde vraţi s’ajungeţi Şcheienilor!”.
 Vizualizări articol: 1028 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Unde vraţi s’ajungeţi Şcheienilor!”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei