Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 ian 2014 - Anul XIX, nr. 14 (5523)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

21 Ianuarie 2014

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Stampe fălticenene”

La data actului istoric al naţionalizării existau aici două ateliere de mobilă, o fabrică de lumînări, o topitorie de cânepă şi o moară, în care munceau, cu mic, cu mare, 420 de oameni. Producţia obţinută într-un an în vechile făbricuţe valora 8 milioane de lei. Faţă de această tristă moştenire, avuţia socialistă din Fălticenii zilelor noastre nu suportă practic rigorile comparaţiei decît, desigur, cu viitorul. Născute şi crescute în oraş în anii noştri, puternicele unităţi industriale fălticenene (filatura de in şi cînepă, fabrica de PAL, PAL înnobilat şi mobilă, secţiile dezvoltate şi modernizate ale industriei locale) dau patriei o producţie anuală globală în valoare de cca. un miliard de lei”.

„Zori noi”, Anul XXIX, nr. 8236, 15 ianuarie 1975.

 

„Criza, războaiele şi cinismul”

Până în urmă cu trei-patru ani aş fi jurat că scenarita şi complotita sunt două boli extrem de urâte ce afectează spiritul omenesc şi nu mă refer exclusiv la registrul clinic, diagnostic al simptomelor paranoiace. Nu eşti neapărat atins psihotic dacă gândeşti în termeni de scenarită şi complotită, ci doar un mic şi caraghios paranoid. Din păcate, experienţa trăită şi livrescă a anilor din urmă, atât cea naţională, cât şi cea internaţională, m-a determinat să-mi reconfigurez viziunea despre lucruri. Destul de dureros, am priceput că întâmplările politice şi economice, interne şi externe, au adeseori cauze inaparente, motive subterane şi pricini deloc evidente pentru imensa masă a populaţiei. La nivelul de sus al vieţii sociale (politic, cultural, religios) există o necesitate secretă graţie căreia scenarii şi proiecte neformulate ca atare ajung să prindă viaţă. Pe scurt, alţii sunt regizorii, noi, inşii obişnuiţi nefiind decît nişte simple marionete, banali actanţi involuntari într-o piesă scrisă de alţii”.

„Cultura”, Fundaţia Culturală Română, serie nouă, anul IV Nr. 2 (206), joi 15 ianuarie 2009.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 21 Ianuarie 2014.
 Vizualizări articol: 1179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
21 Ianuarie 20141.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei