Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 feb 2008 - Anul XIII, nr. 42 (3723)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

20 Februarie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„La obădăria din Zamostea”

„Era în primăvara anului 1950. Pomii începuseră să înmugurească. Moş Teodor Petlic, un om cu părul alb ca florile de vişin, venise de la Iaşi. Meseria lui era cioplitor pe fibră. Ştia că prin partea regiunii noastre se găseşte lemn special de obezi şi spiţe pentru roţi de căruţe. Moş Toader s-a dus la ocolul silvic s-a sfătuit acolo cu inginerii şi tehnicienii şi le-a spus că e bine să se înfiinţeze o obădărie la Zamostea, că acolo este mult lemn bun pentru obezi şi spiţe. Propunerea lui a fost bine primită. Oamenii de prin împrejurimi s-au minunat tare mult cînd au văzut ce lucru iese din mîna moşului. Mulţi dintre ei au prins drag de meseria de cioplitor pe fibră şi i-au spus că vor s-o înveţe. Aşa a luat fiinţă obădăria din Zamostea. An de an, micul atelier s-a dezvoltat. S-a adus aici o rîndea mecanică, un banzic şi un strung. În scurt timp s-a înălţat şi o cabană pentru muncitori, o magazie de materiale, un atelier de rotărie, un grajd pentru animalele de la coloana hipo”.
„Zori Noi”, Anul 2260, Suceava, Marţi 22 februarie 1955.

 

„Presa de ulei

„La secţia de presă ulei a întreprinderii de industrie locală <Producţia> Suceava vin în fiecare an sute de ţărani colectivişti din regiunea noastră, ba chiar şi din părţile Hîrlăului şi din Tg. Neamţ pentru prelucratul seminţelor de floarea soarelui. Făbricuţa de odinioară, care aparţinea unor exploatatori care storceau venituri mari din avutul ţăranilor muncitori, a fost dezvoltată şi reutilată în anii noştri. A fost mecanizat descărcatul şi transportul în secţie, aburii din interior sînt eliminaţi de un ventilator special, interiorul este inundat de lumina ce pătrunde prin geamuri spaţioase. Colectivul de muncă de aici realizează succese însemnate. Numai în luna ianuarie s-a prelucrat o cantitate cu 5000 kg sămânţă mai mare decît cea planificată, dîndu-se totodată produse de calitate”.
„Zori Noi”, Anul XVI, nr. 4416, Suceava, Duminică 18 februarie 1962.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 20 Februarie.
 Vizualizări articol: 779 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
20 Februarie4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Aripioare de pui cu varză de Bruxelles 2 porţii - 40 minute 10 aripioare de pui500g varză de Bruxelles50g unt50ml ulei (pref. măsline)50g ardei gras roşu1 lămâie± sare, piper Varza se opăreşte 1-2 minute în apă clocotită cu puţină sare, apoi se... Citeşte